30.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva – ZBB ujednačen sa listom Božovića, DPS veoma jak, potpuni fijasko PES-a

Budva

Koalicija “Za budućnost Budve“, koju predvodi Mladen Mikijelj, osvojila je 25,4 odsto glasova i devet mandata, lista “Budva naš grad“, koju predvodi Nikola Jovanović, 23,9 odsto glasova i devet mandata, dok je treća najjača stranka DPS sa osvojenih 7 mandata, pokazuju preliminarni rezultati lokalnih izbora.

Koaliciju “Za budućnost Budve“ čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Socijalistička narodna partija, Pokret za promjene, Ujedinjena Crna Gora, Demos, Prava Crna Gora, Radnička partija i Slobodna Crna Gora, dok Jovanovićevu listu, koja se frakcijski otcijepila od nekadašnjeg DF-a, u potpunosti kontroliše uhapšeni bivši predsjednik opštine Milo Božović.

Zato je Nikola Jovanović sinoć obznanio da je njegova frakcija najjači politički igrač, sa duplo većom podrškom građana nego Mandićeva Nova srpska demokratija koja je osvojila, unutar velike koalicije, četiri mandata.

Nosilac liste DPS-a Nikola Milović iskazao je zadovoljstvo rezultatom ,,poručujući da se neće moći sastaviti nova vlast u Budvi bez DPS-a“.

REZULTATI

Prema preliminarnim rezultatima, Demokrate su osvojile 10,7 odsto, odnosno četiri mandata, Pokret ,,Evropa sad“ 7 odsto i dva mandata, a Građanski pokret Ura sa 4,9 odsto te koalicija okupljena oko Socijaldemokratske partije sa 4,6 odsto dobile su po jedan mandat. Prema tim podacima, Crnogorska evropska partija (CEP) i lista na čelu sa Božidarom Vujičićem su ispod cenzusa.

Pravo glasa imala su 19.034 građanina, koji su glasali na 28 birališta, a izlaznost je bila, prema podacima OIK-a, najniža u posljednjih 15 godina – svega 58 odsto.

Rezultati izbora pokazuju da će pregovori o formiranju vlasti biti komplikovani s obzirom na činjenicu da su partije koje su činile nekadašnji DF najavile da neće međusobno koalirati, što je sinoć pokušao “ispeglati“ Andrija Mandić tvrdnjom da su pregovori mogući sa svima, osim sa DPS-om.

Preliminarne analize pokazuju da je nekadašnji jedinstveni DF podijeljen u dvije kolone zadržao 18 odbornika, dok je Pokret ,,Evropa sad“ doživio pravi fijasko jer je na parlamentarnim izborima u Budvi imao čak 25 odsto glasova, a sada došao na svega 7 odsto. DPS ima standardno biračko tijelo i pored blagog pada, dok koalicija SDP-SD-LP ima realnu šansu da bude dio nove vlasti.

DVIJE POBJEDE

Lider Nove srpske demokratije i predsjednik Skupštine Andrija Mandić proglasio je sinoć pobjedu svoje koalicije.

– Naša koalicija je osvojila 25,41 odsto glasova, pa objavljujem da smo pobijedili – kazao je Mandić.

On nije želio da odgovori na pitanje Pobjede s kim će u naredne četiri godine u Budvi vršiti vlast. Mandić je kazao da sada može da kaže samo s kim neće i da je to Demokratska partija socijalista.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije