16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Čekajući propise mladi stradaju

Električnim trotinetom i po cesti i po trotoaru

Zbog nepažnje prilikom vožnje električnih trotineta ove godine su četiri osobe zadobile teške tjelesne povrede, a jedno trinaestogodišnje dijete je poginulo. Iz NVO Alfa centar na roditelje apeluju da ne dozvoljavaju djeci mlađoj od 16 godina da voze električne trotinete, a na nadležne da ovo pitanje što prije regulišu zakonom.

I iz Uprave policije su saglasni da je važno da se ovo pitanje uredi, pa su inicirali izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima kako bi se ova oblast zakonski regulisala i time stvorili uslovi da službenici saobraćajne policije pored kontrole imaju mogućnost i sankcionisanja onih koji voze električne trotinete, kada se ne pridržavaju saobraćajnih propisa.

Zakon

– Na ovaj način će se u značajnoj mjeri poboljšati bezbjednost kako ove kategorije učesnika u saobraćaju tako i svih ostalih. Dok se ova oblast zakonski ne reguliše službenici saobraćajne policije će nastaviti da ih svakodnevno upozoravaju na opasnosti na koje mogu naići kao učesnici u saobraćaju – poručuju iz Uprave policije za Pobjedu.

Evidentno je, kako navode, da raste broj djece koja upravljaju električnim trotinetima u javnom saobraćaju, pa ih njihovi službenici svakodnevno upozoravaju, ali i skreću pažnju roditeljima da ne omogućavaju svojoj djeci da učestvuju u javnom saobraćaju na električnim trotinetima.

Nažalost, Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, električni trotineti nijesu određeni kao vozila, tako da za njih nijesu propisani uslovi koji se moraju ispunjavati da bi mogli učestvovati u saobraćaju.

– Te samim tim nijesu propisani ni uslovi koje moraju ispunjavati vozači električnih trotineta kada učestvuju u javnom saobraćaju – navode iz Uprave policije.

Zbog svega toga službenici saobraćajne policije nemaju zakonski osnov za sankcionisanje ove kategorije učesnika u saobraćaju, ali ih upozoravaju na opasnosti.

– Apelujemo na ove učesnike u saobraćaju da se ne kreću po kolovozu gdje se odvija saobraćaj za motorna vozila – ističu iz Uprave policije.

Sara Đoković iz Alfa centra je upozorila one koji su stariji od 16 godina da, ukoliko voze trotinete, obavezno nose zaštitnu opremu – kacige i štitnike.

Uprkos apelima ali i preporukama proizvođača, gotovo da ne možemo na ulicama vidjeti nekoga ko prilikom vožnje električnog trotineta koristi zaštitnu opremu.

Đoković je u izjavi za medije rekla da u Crnoj Gori nemamo pravilo koje će da nam kaže koji je to uzrast koji smije da koristi elektične trotinete i na kojim površinama.

– Države EU su regulisale ovo pitanje na različite načine u zavisnosti o kojoj državi je riječ pa je tako Velika Britanija zabranila, izmjenama zakona, licima ispod 18 godina da koriste ovo prevozno sredstvo, dok su Holandija i Belgija zabranile korišćenje električnog trotineta licima mlađim od 16 godina – rekla je Đoković.

To pitanje pravno je riješila i Hrvatska i to kao prva zemlja u regionu.

Iz Alfa centra zato pozivaju nadležne da se ovaj problem što prije riješi.

Do tada apeluju na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise i da budu posebno oprezni u ovim ljetnjim uslovima kada su povećane gužve na putevima.

elektricni-trotinet

Struka

Sudski vještak saobraćajno-mašinske struke Igor Radojević za Pobjedu je prije nekoliko mjeseci ukazao da električne trotinete što prije treba uvesti u zakonske okvire.

– Na ulicama ih je sve više, a još uvijek nemaju obavezu registracije, bez obzira na to što su različitih snaga i što mogu da naprave ozbiljnu štetu, kako materijalnu tako i nematerijalnu, što zapravo predstavlja i najveći problem, jer mogu ugroziti zdravlje ljudi – istakao je Radojević.

Povećanjem snage i brzine, a bez zakonske regulative, električni trotineti su sve opasniji po ostale učesnike u saobraćaju, naročito pješake.

– Ima onih koji mogu da razviju brzinu i do 90 kilometara na sat, a prevozno sredstvo koje može da razvije toliku brzinu može biti ozbiljna opasnost za ostale učesnike u saobraćaju, naročito kada imamo situaciju da nije striktno regulisano kuda se mogu kretati. Svjedoci smo da se kod nas kreću trotoarima, biciklističkim stazama i kolovozom. Predstavljaju opasnost za ostale učesnike u saobraćaju, a naravno i za sebe jer su najslabije zaštićeni u slučaju bilo kakve opasnosti – upozorava Radojević.

Smatra da je najprihvatljivije da se trotineti voze biciklističkim stazama, naročito onima na kolovozu (kakvih ima na nekoliko lokacija širom grada).

Na taj način su fizički odvojeni od kolovoza kuda se kreću motorna vozila, ali i od pješačkih staza sa druge strane.

Radojević kaže da je u Francuskoj brzina vožnje električnih trotineta na trotoaru zakonom ograničena na 10 kilometara na sat.

– Uobičajena brzina kretanja pješaka je između šest i osam kilometara na sat, pa su oni dozvolili kretanje električnih trotineta po trotoaru brzinom do 10 kilometara na sat. U pitanju je tzv. pješački mod na koji mora biti podešen trotinet dok se kreće po pješačkoj stazi. Kada su u tom modu, imaju posebnu svjetlosnu signalizaciju, trepćuća svjetla na prednjoj i zadnjoj strani trotineta, koja saobraćajnim službama jasno daju do znanja da se vozač trotineta kreće dozvoljenom brzinom – objašnjava Radojević.

On je skrenuo pažnju da se kod nas često dešava da se vozači trotineta velikom brzinom kreću upravo trotoarom ili pješačkim prelazom, čime dovode u opasnost i pješake i vozače.

/K.Janković/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije