19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Čelanović predstavio projekat za rješavanje saobraćajnih problema u Kotoru

Miloš Čelanović – Evropski savez

Nosilac liste “Evropski savez (SD, SDP, LP i građani) – Zasjat’ će Kotor”, Miloš Čelanović, predstavio je projekat, koji ima za cilj regulisanje saobraćajnih problema u opštini Kotor, saopšteno je iz ove liste.

Projekat, koji je osmišljen uz konsultovanje stručnjaka iz ove oblasti, obuhvata, pored ostalog, odvajanje drumskog i pješačkog saobraćaja na potezu od Ljetnjeg bazena do autobuske stanice.

Takođe, pored postojećeg kružnog toka i pothodnika, planirana su četiri nova kružna toka i isto toliko pješačkih pothodnika, navodi se u saopštenju. Prema riječima Čelanovića, pri izradi ovog projekta razmatrani su primjeri razvijenih zemalja, koje su se oslobađanjem od semaforske signalizacije uspješno izborile sa saobraćajnim kolapsom.

“Uklanjanjem pješačkih prelaza i izgradnjom pothodnika na pomenutom potezu u dužini od oko 1,5 kilometar, nijedan pješak neće imati dodira sa drumskim saobraćajem. Ovo je treći ili četvrti pokušaj semaforizacije našeg saobraćaja i nijedan nije dao doprinos, čak su neki više odmogli nego što su pomogli. Vođeni tom idejom i primjerima iz razvijenih zemalja poput Njemačke, gdje se čak i mnogo veći gradovi od Kotora oslobađaju semaforske signalizacije, smatramo da kružni tok definitivno predstavlja najbolje rješenje saobraćajnog kolapsa, jer omogućava stalni protok saobraćaja bez zastoja”, istakao je Čelanović.

On je tokom prezentacije kazao da se postojeći pothodnik pokazao kao jedna od najboljih investicija u gradu.

“Pored postojećeg kružnog toka koji račva putni pravac prema Starom gradu, odnosno odvaja putni pravac prema Mulu, Prčanju i Stolivu, novi će se nalaziti kod Ljetnjeg bazena, na skretanju za Tabačinu, na skretanju za Benovo, te kod ulaska na parking na rivi, odnosno u lučki dio.

Kružne tokove prati izgradnja četiri nova pothodnika kod Ljetnjeg bazena, skretanja za Tabačinu, za Luku i kod postojećeg kružnog toka”, naveo je kandidat Evropskog saveza.

Čelanović predstavio projekat za rješavanje saobraćajnih problema u Kotoru
Kotor – foto Boka News

Čelanović je dodao da, s obzirom na to da bi dva pothodnika bila u zoni arheoloških nalazišta, te i najkompleksnija za izgradnju, prije početka, omogućilo bi se istraživanje tih lokaliteta.

“Dodatak projektu je izgradnja garažnog prostora u Industrijskoj zoni kapaciteta od oko 2 000 parking mjesta. Pošto se nalazi u bliskoj aerodromskoj zoni, pitanje je kolike bi mogla biti spratnosti. Ako uslovi ne bi dozvoljavali više od jednog sprata, garaža bi bila podzemnog karaktera i imala mogućnost pomenutog kapaciteta”, pojasnio je.

Čelanović je istakao da bi u slučaju saobraćajnog kolapsa u gradu sa škaljarske strane saobraćajna i komunalna policija prije ulaska u tunel usmjeravala vozače na obavezno parkiranje u garažu, a odatle bi, kako je objasnio, gradskim prevozom na svakih 20-ak minuta putnici bili transportovani na autobusko stajalište koje se nalazi oko 200 metara od Starog grada.

“Takođe, na mjestu garaže biće taksi stajalište koje omogućava i tu vrstu transporta. Osim olakšanja saobraćajnih gužvi, ovaj projekat donio bi opštini profit kroz parking servis, gradski i taksi prevoz. S obzirom na to da ne postoji zasebno privredno društvo koje se bavi pitanjem parkinga u gradu, na taj način smanjena je odgovornost sa gradskih vlasti”, objasnio je.

On je kazao i da je neophodno postaviti parking zone u Kotoru, počev od zone 1 koja bi bila na rivi.

“Parking na rivi bi mogao skupo da se naplaćuje poput Dubrovnika, jer ako želite da ostavite auto na vratima od grada morate da platite. Imamo još nekoliko lokaliteta u gradu gdje bi mogla da se postavi spratna garaža, a da ne ugrožava UNESCO-ve standarde. Na taj način ćemo olakšati život Kotoranima da im ne bi bio potreban cijeli radni dan za završavanje jedne obaveze u Starom gradu”, naveo je Čelanović.

Kandidat Evropskog saveza je kazao da dodao da cijeli ovaj projekat koštao 10 odsto od ukupnog mandatnog budžeta kotorske opštine.

“Prema procjenama struke koštao bi 17-18 miliona eura. To nije veliki iznos za Kotor, grad sa relativno malim brojem stanovnika, a mandatnim budžetom od preko 170 miliona eura. Imamo 40 i nešto miliona godišnjeg budžeta Kotora. Ovo je posao koji se završava u roku od jednog mandata i rješava dugotrajno saobraćajno pitanje Kotora”, zaključio je Čelanović.

Najčitanije