15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Četiri migranta poginula u pokušaju da pređu Lamanš

Četiri migranta poginula u pokušaju da pređu Lamanš
Migranti – fota EPA

Francuske vlasti saopštile su da su četiri migranta, uključujući i dvogodišnje dijete, poginula u dva odvojena incidenta, dok su pokušavali da pređu kanal Lamanš, ka Velikoj Britaniji.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bruno Retailu ocijenio je to kao “užasnu tragediju” na mreži X, rekavši da je dijete “izgaženo na smrt u čamcu”. “Krijumčari imaju krv ovih ljudi na rukama”, dodao je on, rekavši da će vlada “intenzivirati borbu protiv tih grupa”.

Na konferenciji za novinare prefekt Pa-de-Kalea Žak Bilant, rekao je da je četrnaest drugih migranata presretnuto i vraćeno u Francusku gdje će ih ispitati granična policija, a jedan 17-godišnjak je odveden u bolnicu u gradu Bulonj-sur-Mer jer je zadobio opekotine noge.

Neki su odbili da budu spaseni i nastavili su put ka Velikoj Britaniji, dodao je on.

U odvojenom incidentu spasioci su pronašli tri mrtva migranta i spasili nekoliko drugih koji su u “panici i metežu” pali sa pretovarenog čamca u kojem je bilo 83 putnika.

Oni su “vjerovatno zgnječeni” i “udavili su se u 40 centimetara dubokoj vodi na dnu čamca na naduvavanje”, rekao je Balant. U pitanju su dva muškarca i jedna žena.

Migranti o kojima su se u subotu pobrinuli spasioci došli su iz Eritreje, Vijetnama, Avganistana, Irana, Etiopije, Libije, Sirije, Egipta, Kuvajta i Iraka, naveo je Bilant.

Tužilac je rekao da je istraga o oba incidenta u toku.

Prije današnjih događaja, francuske vlasti su saopštile da je najmanje 46 migranata poginulo dok su pokušavali da pređu u Veliku Britaniju ove godine, što čini 2024. godinu najsmrtonosnijom u poslednjih nekoliko godina na Lamanšu.

Izvor:Beta

Najčitanije