17 C
Kotor

Slušaj online radio

CGO: Potrebna hitna akcija u suzbijanju dostupnosti narkotika u blizini škola

CGO: Potrebna hitna akcija u suzbijanju dostupnosti narkotika u blizini škola
Škola – foto Boka News

U Crnoj Gori potrebna je hitna akcija u suzbijanju dostupnosti narkotika u blizini škola, poručili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Saradnica na programima u CGO-u Marlena Ivanović kazala je da je ta nevladina organizacija nedavno podnijela inicijativu Upravi policije za procesuiranje slučajeva prodaje psihoaktivnih supstanci u neposrednoj blizini obrazovnih ustanova.

Te slučajeve, kako je navela Ivanović u saopštenju, zabilježili su aktivisti CGO-a, u vidu reklamnog materijala sa QR kodovima sa katalozima i kontaktima za kupovinu psihoaktivnih supstanci.

“CGO naglašava da reklamni materijal ovakve sadržine u blizini obrazovnih ustanova nose ozbiljnu opasnost da učenici postanu žrtve ilegalne trgovine narkoticima”, rekla je Ivanović.

Ona je istakla da je to problematično imajući u vidu i da mladi, po relevantnim istraživanjima, predstavljaju posebno ranjivu kategoriju kada je u pitanju izloženost psihoaktivnim supstancama.

Ivanović je kazala da je CGO zabrinut zbog povećane dostupnosti tih supstanci mladim osobama i njihovog uticaja na zdravlje i bezbjednost učenika.

“Postavljanje reklamnih materijala sa navedenim sadržajem ukazuje da su se dileri narkoticima osmjelili kad na ovaj način direktno krše zakonske propise ili da imaju zaštitu u institucijama za takvo nezakonito djelovanje”, rekla je Ivanović.

Kako je kazala, distribucija psihoaktivnih supstanci među mladima može imati katastrofalne posljedice po njihovo zdravlje, obrazovanje i socijalni život, pa suzbijanje ovakvih pojava mora biti prioritet svih društvenih aktera.

Ivanović je kazala da u CGO-u smatraju da je od ključne važnosti da nadležne institucije preduzmu sve neophodne mjere kako bi se spriječilo širenje i prodaja ovih opasnih supstanci, posebno u okruženju koje bi trebalo da bude sigurno za djecu i mlade.

“Pozivamo donosioce odluka i nadležne organe da hitno istraže ovakve slučajeve i preduzmu sve potrebne mjere u cilju identifikacije i sankcionisanja odgovornih osoba, ali i građane i građanke da reaguju i prijave nadležnim organima ukoliko primijete iste, kako bi zajedničkom akcijom doprinijeli zdravijem okruženju za mlade”, zaključila je Ivanović.

Najčitanije