24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Cijene u marketima rastu na dnevnom nivou – Robne rezerve jedno od rješenja za svakodnevna poskupljenja

Cijene u marketima rastu na dnevnom nivou – Robne rezerve jedno od rješenja za svakodnevna poskupljenja
Market – kupovina

Poskupljenja u Crnoj Gori dešavaju se na dnevnom nivou, što je primoralo građane da po jeftinije proizvode odlaze u Skadar ili Trebinje, gdje se se oni mogu kupiti i po višestruko nižim cijenama.

Ekonomski analitičar Oleg Filipović potvrdio je da cijene u marketima faktički rastu na dnevnom nivou, te poručio da bi rješenje tog problema trebalo tražiti u osnivanju robnih rezervi.

– Možda bi država trebalo da razmisli da osnuje svoje javno preduzeće koje bi se pojavilo na trzištu i prodavalo proizvode po nižim maržama, i sa druge strane, da dođe do promjene nekih zakona koji bi omogućili ulazak nekim drugim lancima kako bi spriječita dogovornu ekonomiju kada je u pitanju ova vrsta tržišta – rekao je Filipović za CDM.

On je kazao da je u Crnoj Gori prisutno dogovorno tržište distributera proizvoda.

– Nema neke direktne konkurencije. Malo tržište se drži pod kontrolom. Tako imamo da privatnici ne ratuju između sebe, mislim na cjenovni rat, već oni sarađuju i diktiraju zajednički cijene. Država tu mora uticati – kazao je Filipović.

Kada je riječ o svakodnevnim poskupljenjima, on smatra bi što prije trebalo formirati robne rezerve, kako bi država mogla direktno da reaguje kada dođe do ifnlacije i povećanih cijena.

– Drugi korak je da Agencija za sprječavanje nelojalne konkurencije direktno utiče neposredno na tržište. Ona mora imati mnogo veća ovlašćenja nego što je sada slučaj – objasnio je Filipović.

On je podsjetio da je crnogorsko tržište i dalje zavisno, prevashodno kada je riječ o primarnim proizvodima.

– Država je koristila različite mehanizme u pokušaju sprečavanja rasta cijena. Prethodna Vlada je imala akciju Stop inflaciji, a aktuelna limitiranje cijenja. Prva akcija je, prema mom mišljenju, dala bolje rezultate od trenutne – naveo je Filipović.

On smatra da, osim formiranja robnih rezervi, mora što prije doći ne samo do limtiranja cijena, već i marži.

– Potpuno je nenormalno da u Podgorici cijene prehrambenih proizvoda budu znatno veće nego u Barseloni, Minhenu, Rimu ili nekoj drugoj evropskoj metropoli – saopštio je Filipović.

Izvor:MINA

Najčitanije