20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora svoje inspektore obučava kroz međunarodne institucije za borbu protiv ilegalnog ribolova na moru

Ribari – mreže – foto Boka News

Crna Gora kao mediteranska zemlja sa 294 kilometra obale ima veliki potencijal za razvoj ribarstva, međutim taj potencijal je još uvjek nedovoljno iskorišten, kazala je za Boka News direktorica Direktorata za ribarstvo Katarina Burzanović.

„Usvojili smo strateški dokument Strategija ribarstva sa akcionim planom za  period od 2024. do 2029. godine. Osim strategije CG mora da usvoji još tri zakona Zakon o morskom ribarstvu i marikulturi, novi zakon, Zakon o organizaciji tržišta u ribarstvu i akvakulturi i Zakon o strukturnim mjerama“, rekla je Burzanović.

„Moram reći da smo u završnoj fazi i da će to vrlo brzo biti usvojeno, nakon čega slijede podzakonski akti čime će ta priča biti zaokružena u smislu da će dobar dio evropske tekovine biti transponovan u naše zakonodavstvo.

Potreban nam je jak sektor, moramo raditi i na jačanju inspekcije, trenutno imamo tri inspektora za morsko ribarstvo u planu je i četvrti za područje Ulcinja gdje imamo dosta poblema u smislu krivolova, ulaska albanski plovila…“, ističe Burzanović.

Katarina Burzanović – Direktorica Direktorata za ribarstvo – foto Boka News

Crna Gora je članica Generalne komisije za ribarstvo Mediterana, što joj je omogućilo da već treću godinu svoje inspektore obučava kroz međunarodne institucije za borbu protiv ilegalnog ribolova na moru.

Izvor:Boka News

Najčitanije