11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora u kontinuitetu među top pet najboljih turističkih destinacija

Boka Kotorska – Perast – foto Boka News

Crna Gora se, već godinu zaredom, u mjesečnim izvještajima koje objavljuje Evropska komisija za putovanja nalazi među top pet najbolje ocijenjenih turističkih destinacija Evrope.

Iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) je saopšteno da su izvještaji Evropske komisije za putovanja zasnovani na analizama više miliona recenzija koje posjetioci postavljaju na online platforme specijalizovane za putovanja, a uključuju ocjene iz četiri oblasti – ukupni doživljaj destinacije, sigurnost, održivost, te odnos cijene i kvaliteta.

“U okviru top pet najbolje ocijenjenih destinacija, u najvećem broju mjesečnih izvještaja Crna Gora zauzimala je visoko drugo mjesto, dok se tokom jula našla na prvom mjestu najbolje ocijenjenih destinacija”, navodi se u saopštenju.

To je, kako su poručili iz NTO-a, izuzetan uspjeh za našu zemlju.

“Treba imati u vidu da je Crna Gora, po ocjeni posjetilaca, prestigla brojne turističke destinacije Evrope među kojima se nalaze i značajne turističke velesile. Sigurni smo da će ovako dobri rezultati uticati i na unapređenje destinacijskog imidža Crne Gore”, naveli su iz NTO-a.

Gospa od Škrpjela – Foto Zoran Nikolić Boka News

Takođe, prema podacima Evropske komisije za putovanja o povećanju prosječne stope popunjenosti hotelskih kapaciteta i prihoda ostvarenih po sobi (ADR) u novembru ove godine, u poređenju sa istim periodom 2019, kod svih evropskih zemalja zabilježen je rast od preko 40 odsto, dok je u Crnoj Gori rast ADR-a iznosio čak 169 odsto, što je svrstava na drugo mjesto evropskih zemalja sa najvećom stopom rasta ADR-a.

“Iako su rat u Ukrajini, problemi u avio-saobraćaju i visoka inflacija imali negativan uticaj na planiranje putovanja, mjesečna istraživanja Evropske komisije za putovanja pokazuju da su evropske destinacije imale uspješnu ljetnju sezonu i da je vazdušni saobraćaj u Evropi tokom avgusta bio na nivou od 89 odsto u poređenju sa 2019. godinom”, dodaje se u saopštenju.

Ribarsko selo – Foto: @anamarija.bulajic – TO HN

Evropska komisija za putovanja vodeća je evropska institucija za putovanja, a istovremeno i jedna od vodećih međunarodnih organizacija u sektoru turizma.

Osnovana je 1948. godine sa sjedištem u Briselu, a uz nacionalne evropske turističke organizacije okuplja i pridružene članice iz privatnog sektora, odnosno agencije, prevoznike, globalne online platforme i druge pružaoce usluga u turizmu.

Glavni cilj Evropske komisije za putovanja jeste unapređenje turističkih politika na nivou Evrope i pozicioniranje Evrope kao vodeće svjetske turističke destinacije.

Izvor:MINA

Najčitanije