13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora ulazi u “najjači špic” turističke sezone – trenutno u zemlji boravi 167.000 turista, najviše u Budvi

Budva – Sveti Nikola

U Crnoj Gori boravi oko 167.000 gostiju, što čini 85% turističkog prometa iz 2019. godine, kazala je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Ana Tripković Marković.

Ona je dodala da je ohrabrujuće što su namjenski prihodi od turizma na nivou od 80% u poređenju sa 2019.

Tripković Marković je za Novu M kazala da se ulazi u “najjači špic” turističke sezone.

– NTO svake godine, vadi takozvano stanje na dan petkom, koje je presjek kretanja broja turista na taj dan, i daje nam neki okvirni pokazatelj kako se kreću trendovi u našoj destinaciji. Prema tim pokazateljima, možemo da budemo veoma zadovoljni – rekla je Tripković Marković.

Ona je navela da je prethodnog petka bilo oko 167.000 gostiju, što čini otprilike 85% turističkog prometa iz 2019. godine.

– Popunjenost hotelskog smještaja je 99 odsto u odnosu na 2019. godinu, a popunjenost privatnog smještaja je 83 odsto. Prema podacima stanja na dan, od petka, oko 38 hiljada gostiju je boravilo u hotelima, dok je u privatnom smještaju popunjenost bila oko 120 hiljada gostiju – kazala je Tripković Marković.

Najviše gostiju je iz regiona, kako je kazala, prednjače turisti iz Srbije i BiH.

Tripković Marković je istakla da NTO u saradnji sa aerodromima Crne Gore, dobija svakog petka, informacije o tome koliko je procent popunjenosti aviona koji lete ka Crnoj Gori, takozvani load factor.

– Mi te podatke sumiramo i analiziramo. U nekom prethodnom periodu koristili su nam u tome kako gdje za pojedina tržišta možemo da pojačamo aktivnosti. Ono što definitivno ohrabruje jeste da apsolutni svi avioni koji lete ka Crnoj Gori imaju jako dobar load factor – pojasnila je Tripković Marković.

Ona je navela da Budva najviše učestvuje u turističkom prometu, prema podacima od petka, u Budvi je bilo oko 54 hiljade prijavljenih turista, na drugom mjestu je Ulcinj sa 43 hiljade, zatim Herceg Novi sa 31 hiljadom.

– I druge opštine, koje možda u apsolutnim iznosima imaju manje, imaju jako dobru realizaciju u odnosu na 2019. godinu. Prošle sedmice to su bili Kotor, Tivat i Kolašin, ali takođe iz sedmice u sedmicu Žabljak bilježi jako dobru popunjenost – dodala je Tripković Marković.

Tripković Marković je govorila i o ovogodišnjem povlačenju poslovanja hotelskog operatera Aman u Crnoj Gori.

– Naš najveći brend Sveti Stefan je tu, tako da će on nevezano od toga kakav će pravni status biti donositi ono što je najvažnije u Crnoj Gori, a to je taj imidž koji sam po sebi nosi nevezano od toga ko u budućnosti upravlja tim brendom – rekla je Tripković Marković.

Ona je kazala da je neophodno da se nastavi sa poštovanjem propisanih mjera, kako bi se održao trend sigurne destinacije.

Tripković Marković je ocijenila da je jasno, da je stavljanje Crne Gore na zelenu listu od strane Evropske unije (EU), doprinijelo rastu turista.

– Da biste dospjeli na tu listu potrebno je da imate dobru epidemiološku situaciju, da držite stvari pod kontrolom, da se pokažete kao jedna odgovorna destinacija, koja brine i o zdravlju svojih građana, ali i turista – pojasnila je Tripković Marković.

Trenutno najjasniji prihodi su, kako je kazala, od boravišne i turističke takse, i članskog doprinosa.

Ona je kazala da se prema podacima od 28. jula može vidjeti da su namjenski prihodi naplaćeni u visini od 80% u odnosu na 2019. godine, što je veoma ohrabrujuće.

– Značajni su prihodi od članskog doprinosa, turističke takse. Prihodi od boravišne takse su na nivou od 60% što je nešto niže od prosjeka, ali tu treba imati u vidu da se boravišna taksa plaća paušalno – rekla je Tripković Marković.

Najčitanije