16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Dagnje i kamenice u Malostonskom zalivu spašava samo selektivni ribolov

Ston

Dok se netko u Ministarstvu mora i Ministarstvu poljoprivrede ne dosjeti da bi u Malostonskom zalivu ipak trebalo dozvoliti kontrolirani izlov orada koje se goste proždirući uzgojene dagnje i kamenice, dotle će stonski školjkari “čupati kose” kada komarče “posjete” morske farme.

– To nije problem ni od danas ni od jučer. Taj je problem star, rekao bih koliko je staro i školjkarstvo u Malostonskom zaljevu. Osobno sam predlagao da se mora dozvoliti kontrolirani izlov komarče na tom području kako bismo zaštitili školjkare i na taj način osigurali njihovu egzistenciju. No, taj Malostonski zaljev je zabranjeno ribolovno područje pa izlov još nije dopušten. Trebalo bi dopustiti korištenje selektivnih ribolovnih alata, da se love komarče u onom dijelu godine kada se pojavljuju u Malostonskom zaljevu – kaže nam prof. dr. Alen Soldo, jedan od najpoznatijih hrvatskih ribarskih stručnjaka, koji je sveučilišni profesor na Odjelu za studije mora Sveučilišta u Splitu.

Naravno, taj selektivni ribolov koji bi bio dopušten u Malostonskom zaljevu iziskuje i malo truda, a i sredstava. Jasno je da bi netko morao kontrolirati kada to orade, u koje doba godine “posjećuju” to područje, pa bi se tada moralo odmah organizirati njihovo izlovljavanje. Naravno, izlov bi morao biti kontroliran, odnosno morao bi se provoditi u kontroliranim uvjetima, a to iziskuje radnu snagu onih koji bi to kontrolirali i organizaciju cijelog postupka.

80 posto štete

– Orade su i prijašnjih godina nanosile ponekim školjakarima i do 80 posto štete. I nije taj problem samo u Malostonskom zaljevu, on je prisutan gotovo svugdje na Jadranu gdje se školjke uzgajaju. Prisutan je i u Istri, ali u manjoj mjeri, jer tamo nije zabranjen ribolov. Stoga bi trebalo, u pravom dijelu godine, kada orade dolaze u Malostonski zaljev, intenzivirati ribolov na tom području, kako velika jata komarči ne bi pričinjavala tako veliku štetu. Plove komarči znaju biti velike od nekoliko stotina, pa sve do nekoliko tisuća riba. Možete zamisliti koja je to “snaga” i koliko one mogu pojesti dagnji i kamenica – govori Soldo.

Našeg sugovornika kojeg smo mobitelom “uhvatili” u Londonu, gdje trenutačno boravi, upitali smo hoće li se ovaj “nekontrolirani izlov dagnji i kamenica” koje ne provodi Ministarstvo mora i Ministarstvo poljoprivrede, nego to čine orade, odraziti i na cijene tih ukusnih školjki, zbog kojih mnogi posjećuju malostonske restorane. – Pa, ne znam koliko će im i hoće li im porasti cijena, ali svakako znam da ovdje u Londonu na “marketu” možete pojesti jednu kamenicu za 1,5 funti, što je oko 14-15 kuna – zaključuje Soldo.

Zbog cijene kamenica za koje kažu da su afrodizijak nazvali smo jedan od najpoznatijih hrvatski restorana koji se nalazi u Malom Stonu i upitali kolika je trenutačna cijena kamenica. – Trenutačna cijena jedne kamenice u našem restoranu je 10 kuna, a hoće li rasti – to u ovom trenutku ne možemo znati. S kamenicama vam je kao i sa zlatom, što ih manje ima, to im je cijena viša. A ove godine su nas napale komarče, kao ni jedne do sada. To je pravi rat! Zbog toga pozivamo ljude da što više jedu i hvataju komarče, jer u protivnom cijene će kamenica ići u nebo – kazao nam je naš sugovornik iz malostonskog restorana.

Najčitanije