“Dani bokeljske mušulje i kotorskog vina“ naziv je manifestacije koja je održana protekle subote na Pjaci od kina u Kotoru.
Brojni posjetioci bili su u prilici da degustiraju mušlje koje su na tradicionalan način pripremili bokokotorski marikulturisti, a za dobru čašu vina pobrinula se vinarija “Storia di Pietra”. Mediteransko veče upotpunio je “Trio mare bend”.

Ispred Udruženja „Marikultura“ Luka Milošević pozdravio je prisutne i zahvalio se prije svega Turističkoj organizaciji (TO) Kotor, na čelu sa direktorom Jovanom Ristićem na organizaciji večeri i svesrdnoj podršci.
“Mušulju uzgajamo u šest uzgojnih zona u Boki, gdje posluju 20 farmi školjki i dvije farme ribe. Kompletan uzgoj se odvija u organskom sistemu, što znači da je mi ne prehranjujemo i ne tretiramo, ona sama filtrirajući vodu sakuplja minerale i fitoplankton koji joj je glavna hrana. Mušulja je izuzetne visoke nutritivne vrijednosti što je favorizuje da postane brend Crne Gore. Koraci u tom cilju su odrađeni, te se nadam da ćemo je već sljedeće godine imati kao crnogorski brend”, kazao je Milošević.

Vinariju “Storia di Pietra” predstavio je Stefan Kašćelan, naglasivši da već od XIV vijeka postoje zapisi o trgovini vina i vinove loze na području Boke.
“Naša vinarija smještena je nekih 10 kilometara nadomak Kotora. Nalazimo se na južnoj padini Lovćena, osunčani cijeli dan. Sunce, kao i sudar primorske i planinske klime čine uzgoj naše vinove loze savršenim. Nadamo se, a tome i težimo da će naš proizvod biti, ne samo na ponos grada Kotora, već i cijele Crne Gore”, istakao je Kašćelan.

Direktor TO Kotor Jovan Ristić pozdravio je prisutne, zahvalio svima koji su učestvovali i pomogli da se održi manifestacija.
“Oduševljen sam što ste se večeras okupili u velikom broju i prepoznali ovaj događaj kao nešto izuzetno ozbiljno i važno za naš grad. Mušulja jeste jedan od prepoznatljivih proizvoda našeg zaliva, ali i osnova mnogih prekrasnih jela. Ovo je prvo okupljanje na “Danima bokeljske mušulje i kotorskog vina”. Nadam se da će manifestacija postati tradicionalna”, poručio je Ristić.
“Dani bokeljske mušulje i kotorskog vina“ održana je u okviru programa “Proljeće u Kotoru”.