17 C
Kotor

Slušaj online radio

Dani domaćih poljoprivrednih proizvoda u Grblju okupili veliki broj izlagača

U organizaciji Turističke organizacije Kotora, grbaljskih mjesnih zajednica, kao i Društva pčelara Grbalj i Maslinarskog društva Boka, u petak je održana  manifestacija “Dani domaćih poljoprivrednih proizvoda” u Grblju. Veliki broj lokalnog stanovništva kao i gostiju okupio se na manifestaciji koja ima za cilj da očuva tradiciju ovog podneblja i skrene pažnju javnosti na poljoprivrednu proizvodnju i selo kao nosioca proizvodnje.

Prema riječima direktora TO Kotora, Jovana Ristića u Grblju su se okupili individualni proizvođači,oni koji su redovni gosti na grbaljskom sajmu kao i neki novi koji su se ranije bavili, ali u manjem obimu, proizvodnjom domaćih proizvoda.

“Drago mi je što su se okupili i neki novi prozvođači, koje je ovaj događaj podstakao da izlože svoje proizvode širem auditorijumu. Nadam se da će ovo okupljanje inicirati neke druge MZ u okviru naše opštine da počnu da organizuju neka slična dešavanja”, kazao je on.

Kako je dodao, grbaljsko podneblje kao i cijeli prostor kotorske opštine je idealno za proizvodnju autentične hrane, pića i različitih rukotvorina koji, uz turizam, mogu doprinijeti što boljoj i raznovrsnijoj turističkoj ponudi.

“Mi imamo jako veliku tradiciju u proizvodnji maslina, maslinovog ulja, vina…I mislim da je postojanje ovakvih događaja od velike koristi za sve nas. Ovdje su se danas, pored lokalnih izlagača, okupili i brojni drugi proizvođači iz različitih krajeva Crne Gore i to je ono što je i bio cilj”. poručio je on.

Čedo Jelić, proizvođač meda i raznih vrsta rakija došao je uz Andrijevice. Kako je kazao, samostalnom proizvodnjom se bavi nekoliko godina. U mjestu Trešnjevik ima malu prodavnicu gdje su izloženi svi domaći proizvodi iz njegovog gazdinstva.

“Počastvovan sam pozivom, prvi put izlažem svoje proizvode ovdje u Grblju.Moji roditelji su se bavili isključivo proizvodnjom domaće rakija, ja sam tu ponudu upotpunio sa medom.Mi prodaju uglavnom radimo preko preporuke, ovakav vid izlaganja nam je jako značajan”, kazao je on.

Bujković Stefanija, uzgajivač cvijeća sa primorja, samostalnom proizvodnjom se bavi već sedam godina. U plastenicima uzgaja isključivo hortenzije i sukulente.Pretežno uzgaja bokeljsko cvijeće jer kako je istakla, o njemu najbolje umije da brine.

“Ovo najbolje uspijeva u našoj klimi i u našim uslovima. Sukulente najviše volim, jer od njih radim razne “priče” gdje ujedno uspijevam da se umjetnički izrazim. U staklenim posudama uz cvijeće, pijesak i razne druge predmete pravim divne ukrasne predmete.Pored dosta znanja, za uzgoj cvijeća vam je potrebno dosta ljubavi i strpljenja”, poručila je ona.

U zabavnom dijelu programa nastupili su: Pjevačko društvo “Grbalj”, Teatar 303 i Bane Nedović sa bendom.Nakon programa, za sve goste i učesnike uslijedila je besplatna degustacija domaćih proizvoda.

Pokrovitelj manifestacije je Opština Kotor.

Najčitanije