17 C
Kotor

Slušaj online radio

Dani poljske kulture u Herceg Novom – Grad Lobez se predstavlja muzikom i delicijama

Nastupom orkestra poljskog grada Lobeza na glavnom gradskom trgu danas su u Herceg Novom počeli Dani poljske kulture, koji se odvijaju u okviru 50. Praznika mimoze.

Dva grada je povezala muzika, što je rezultovalo učešćem Lobeza na jubilarnom, 50. Prazniku mimoze, gdje predstavljaju svoju muziku, poljsku kulturu i gastronomiju. Ovo je druga godina zaredom da su predstavnici Lobeza gosti Praznika mimoze, ali prvi put da gradski orkestar učestvuje u programu.

Omladinski orkestar iz Lobeza je prodefilovao kroz centar grada i na skalama podno Tore izveo nekoliko svjetski poznatih kompozicija. Oni će večeras od 18 sati nastupiti i u Igalu gdje će takođe svirati kompozicije iz svog redovnog repertoara: poljske, grčke, ruske, američke. Sjutra, 07. februara će u Gradskoj kafani biti održano veče poljske gastronomije, od 20 sati.

Dani poljske kulture u HN

Nakon nastupa, gosti iz Lobeza su posjetili Gradsku muziku Herceg Novi, koja je prošle godine učestvovala na Međunarodnom festivalu duvačkih orkestara i big bendova u tom gradu, kao i hercegnovsku Muzičku školu. Takođe, predstavnici grada Lobeza su bili gosti Opštine Herceg Novi, gdje su o daljoj saradnji razgovarali sa potpredsjednicima Milošem Konjevićem i Danijelom Đurović.

„Herceg Novi je predivan grad. Ima predivno more i muziku, divne ljude. Osjećamo se ovdje kao kod kuće“, istakao je nakon nastupa dirigent Omladinskog orkestra i direktor Doma kulture u Lobezu Darijus Lezion.

Lezion je izrazio zainteresovanost za saradnju na zajedničkom projektu, koji će povezati orkestre dva grada. Naime, predstavnici poljskog grada inicirali su uključivanje Herceg Novog u međunarodni omladinski projekat koji realizuju sa partnerima iz njemačkog grada Bavenhauzena. Ovo je prvi korak koji su uradili, a sada je potrebno da apliciraju za finansijska sredstva iz Evropske unije, kaže Lezion, i nada se da će to biti podsticaj i za neke buduće projekte.

Kapelnica Gradske muzike Herceg Novi Valentina Kulinović izuzetno je zadovoljna zbog dolaska kolega iz Poljske na 50. Praznik mimoze. Kako je podsjetila, Gradska muzika se kroz saradnju sa orekstrom iz Lobetza nakon dužeg vremenskog perioda našla u prilici da se takmiči i uporedi se sa orkestrima u Evropi. Kulinović je potvrdila zainteresovanost za učešće u projeku čiji je cilj edukacija mladih članova orkestara.

„Dobili smo poziv za radionicu u Babenhausenu, u Njemačkoj, koja će biti realizovana u maju ove godine. Gospodin Darijus je koordinator ovog projekta i prepoznao nas je kao jako interesantan i zanimljiv sastav jer imamo veliki broj djece. Bićemo jedini predstavnici iz zemlje koja nije u Evropskoj uniji“, kazala je Kulinović. Ona poručuje da je ovakav vid saradnje neophodan da bi se širili vidici, jačale veze, ali i da se kvalitet onoga što se radi u Herceg Novom pokazao mnogo šire od granica naše države.

Najčitanije