17 C
Kotor

Slušaj online radio

Debi ansambla Boka u Gornjoj Lastvi u okviru Dana pejzaža

Debi ansambla Boka u Gornjoj Lastvi u okviru Dana pejzaža
Dan pejzaža – Gornja Lastv

U okviru Dana pejzaža u saradnji TMF-om u Gornjoj Lastvi održan je koncert novoosnovanog ansambla Boka.

Riječ je o težnji Tivat Music Festivala da promoviše muzičare ili ansamble koji su porijeklom ili životnim okolnostima vezani za Boku.

Dragana Jovanović umjetnička direktorica TMF-a istakla je da je njihov imperativ da ponude kvalitetan muzički program.

Dan pejzaža – Gornja Lastv

“Ono što je inspirativno za umjetnike i mene lično su prostori  i lokacije zanimljive u Opštini Tivat. Jedna od takvih lokacija je upravo Gornja Lastva. Zahvaljujući društvu Napredak mi smo dobili jednu ekskluzivnu priliku da dio festivala postavimo na ovoj sceni. Ovo je prirodna scena sa pogledom na Boku a večeras smo imali taj spoj jer smo imali priliku da čujemo i kamerni ansambl Boka”, kaže Jovanović.

Ona je naglasila da se predstavljanjem muzičara i ansambala koji su porijeklom ili životnim okolnostima vezani za Boku, realizuje jedan od ciljeva TMF-a – jačanje kapaciteta lokalne muzičke scene. 

“Ono što Festivalom želimo da promovišemo jeste unapređenje lokalnog nasljeđa. Inicijativom za obnavljanje Gradskog hora Jadran i formiranje kamernog sastava Boka uz predstavljanje autorskih djela Bokelja, nadamo se da ćemo inspirisati i podstaći i druge na slične poduhvate”, poručila je Jovanović.

Dan pejzaža – Gornja Lastv

Kamerni ansambl Boka okupio je izuzetne muzičare: Nenada Jovanovića, profesora violine iz tivatske muzičke škole, zapažene muzičare iz Herceg Novog, violončelistu Željka Ivovića i pijanistkinju Marinu Mikić, kao i flautistkinju Andreu Živković iz Kotora.

Kuriozitet koncerta predstavlja činjenica da će se na repertoaru našla muzika kompozitorki iz Boke, regiona i svijeta, čime se podržava i ističe žensko stvaralaštvo.

“Bilo je zadovoljstvo nastupiti u ovom ambijentu koji je stvarno prelijep. Prvi put sam ovdje i smatram da je idealan za ovu vrstu muzike. Na repertoaru smo imali kompozicije ženskih autora, kotoranke Vide Matijan, francuske kompozitorke Mel Boni i Klare Šuman. Zak kraj smo premijerno izveli uvertiru za operu “Gospa od Škrpjela” kompozitorke Irene Popović Dragović” kazao je Nenad Jovanović, profesor violine i član ansambla Boka.

Koncert je obogaćen stihovima Maje Perfiljeve, koje je govorila glumica Dubravka Drakić, stvarajući jedinstveno muzičko-poetsko veče.

Najčitanije