24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Deponija građevinskog otpada uz frekventnu saobraćajnicu naša “normala”

Podi – foto EkoKulMedia

Zarđala miješalica za beton, propala metalna skela, daske i mnoštvo otpada sa jedne ili više gradjevina – završilo je uz prometenu saobraćajnicu od Meljina prema Sitnici iznad naselja Podi u zaleđu Herceg Novog. I to niko ne uklanja mjesecima. Čini se da će ostati tako sve dok neko ne prijavi ovu crnu ekološku tačku, kako bi komunalna inspekcija nalozila  uklanjanje šuta sa ove površine.

Dugo je jedna druga nelegalna građevinska deponija iznad Poda bila u fokusu javnosti i pravosudnih organa. Pokrenula je klizište u kojem su stradale kuće i imanja, što je dokazano na sudu-mještani su dobili obeštećenje, opština je morala finansirati sanaciju, i tlo se smirilo… i upravo je na toj lokaciji vidljiva, istina neuporedivo manja, i ni približno tako destruktivna, deponija građevinskog materijala. Čini se da je to mjesto, sa koga se pruža pogled na zaliv naročito pogodno za odlagaliste šuta. Zašto je tako i ko treba i gdje da odveze ružan otpad, ostao sa nekog gradilišta, jedna je od tema kojima se bavi NVO Eko KulMedia u projektu Ekoscreen u sklopu „Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2.

“Hercegnovska Čistoća se time ne bavi, niti je gradska deponija Tisove grede lokacija određena za odlaganje građevinskog otpada”-objašnjava direktor preduzeća Milovan Benderać. Pojašnjava da oni uklanjaju i odvoze samo komunalni otpad, a građevinski šut samo po nalogu komunalne inspekcje. Za ovaj konkretan slučaj niti imaju nalog, niti obavezu jer oni se bave samo komunalnim otpadom- kategoričan je Benderać.

“Privremena deponija Tisove grede su jedina, za sada opštinskom odlukom definisana, lokacija za deponovanje gradjevinskog otpada” tvrdi glavni komunalni inspektor opštine Herceg Novi Branko Prelević. Na lokacijama kao sto je Kameno ranije je Ministrstvo poljoprivrede dalo dozvolu za odlaganje građevinskog otpada, ali to  treba da bude samo zemlja i kamen, a ne drugi otpad” objašnjava Prelević.

Deponija građevinskog otpada uz frekventnu saobraćajnicu naša “normala”
Podi – foto EkoKulMedia

“Uvijek ima neodgovornih ljudi koji otpad bacaju gdje stignu, pored puta ili na nekim zabačenim mjestima kao sto je ovdje slučaj. Ako je otpad sekundarna sirovina onda ima i kupca, naročito za metal. Ali često iskopi građevinskog zemljišta završe na privatnim parcelama uz interni dogovor vlasnika i investitora, i to niko ne primjećuje”, upozorava Prelević.

Ingerencija komunalne policije je da, ako se radi o javnoj površini, a problem je prijavljen, posao  prosljeđuje Komunalno stambenom, ili preduzeću Čistoća i tada se čišćenje obavlja o trošku svih građana.

Ako je otpad na posjedu privatnih lica ili privrednih društava njima se daje nalog za uklanjanje i oni snose sve troškove. No, često se ne zna ni ko je deponovao, ni kome da se fakturiše čišćenje.

 “Nesto sami uočimo i radimo po službenoj dužnosti, nešto nam građani prijave, pa radimo po takvim saznanjima’’, kaže Prelević i dodaje da ovaj konkretan slučaj, dokumentovan fotografijama, njima do sada nije poznat.

Mada je na očigled hiljada vozača koji prolaze mjesecima pored deponije kao pored nečeg sasvim prirodnog i normalnog…

To upozorava i uznemirava-da li su slike otpada pored puta naša normala?!

Podsjećamo građane da sve nepravilnosti mogu prijaviti na 19800.

ReLOaD2 program finansira EU, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa 15 lokalnih samouprava, među kojima su Herceg Novi, Tivat, Kotor i Budva, čineći klaster „Coastal Mates”.

/TIM NVO EkoKulMedia/

Najčitanije