23 C
Kotor

Slušaj online radio

Do kraja 2024. znaće se ko će graditi autoput od Mateševa do Andrijevice – Dionica od 22 km radiće se četiri godine

Do kraja 2024. znaće se ko će graditi autoput od Mateševa do Andrijevice – Dionica od 22 km radiće se četiri godine
Auto put – Crna Gora – foto Mediabiro

Do kraja godine trebalo bi da se zna ko će graditi drugu dionicu auto-puta od Andrijevice do Mateševa, nareden godine očekuje izrada glavnog projekta, te početak pripremnih radova. Sama izgradnja trase trajaće četiri godine.

To je saopštila ministarska saobraćaja Maja Vukićević u intervjuu za Podbjedu.

Kako je kazala, pretkvalifikacioni tender za izbor izvođača raspisan je u aprilu i završen u junu, po pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

– Očekujemo da do kraja godine imamo potpisan ugovor sa izvođačem radova. Dužina druge trase je 22 kilometra, naredne godine će se raditi glavni projekat i počeće pripremni radovi, dok je planirano da sama izgradnja trase traje četiri godine – saopštila je Vukićević.

Ona je podsjetila da su pet kompanija i tri konzorcijuma izrazili interesovanje za drugu dionicu auto-puta, kao i da će njihov tačan spisak biti dostupan kada se postupak izbora okonča.

– Prioritet ostaje prije svega autoput Bar – Boljare, ali radiće se svakako i na ostalim projektima. Već imamo određene korake koji su započeti i za sada sve ide dinamikom kakva je planirana – poručila je Vukićević.

Prema njenim riječima, kada je stupila na pozciju sačekalo je i mnogo problema, prije svega u sektoru željezničkog prevoza putnika.

– I upravo sam prve mjesece mandata posvetila pronalaženju načina da se pomogne kompanijama koje su u tom sektoru – rekla je Vukićević.

Ona je podsetila da su uspjeli da otpišu dug po osnovu kamate koji je preduzeće Montecargo imalo prema Željeznicama Srbije i riješe problem turističkog voza, a da predstoji nabavka novih vozova i rekonstrukcija pruge Bar-Beograd.

Izvor:MINA

Najčitanije