24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Dodjelom sertifikata za 35 mladih rendžera uspješno završena ljetnja škola na Lovćenu

Dodjelom sertifikata za 35 mladih rendžera uspješno završena ljetnja škola na Lovćenu
Mladi rendžeri – foto Mediabiro

Sedmodnevna ljetnja edukativna škola “Mladi rendžeri u zaštićenim područjima Dinarskog luka“ koju  su organizovali Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida, Nacionalni park Lovćen i Udruga Dinarica iz Bosne i Hercegovine završena je sinoć na Ivanovim koritima uručenjem sertifikata za 35 učesnika/ca programa.

Ovo je prva ljetnja škola za Mlade rendžere organizovana na području Zapadnog Balkana, a ujedno i prvi mladi rendžeri i rendžerke Nacionalnog parka Lovćen i Nacionalnog parka Kozara. Škola je podržana od Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP.

Tokom škole, mladi iz Kozarske Dubice, Prijedora i Cetinja upoznali su se sa radom Nacionalnog parka Lovćen, odnosno sa najznačajnijim aspektima fizičke i stručne zaštite, kao i sa poslovima održavanja turističke infrastrukture i sadržaja za posjetioce. Boraveći u prelijepom ambijentu Ivanovih korita, osim druženja, djeca su se detaljno upoznala sa radom nadzornika/rendžera nacionalnog parka, sa značajem ekosistemskih usluga, a kroz anketiranje posjetilaca parka imali su priliku da upoznaju njihove stavove o Parku.

Prije uručenja sertifikata prisutnima se obratio predsjednik Parkova Dinarida – mreže zaštićenih područja Dinarida, Zoran Mrdak. Govoreći o programu “Mladi rendžeri u zaštićenim područjima Dinarskog luka” Mrdak je podsjetio da se na sličan način sprovodi u mnogim državama EU i SAD, odnosno da je to standard za uključivanje mladih u rad zaštićenih područja i da je rad sa mladim rendžerima investiranje u budućnost naših zaštićenih područja.

“Želim da se zahvalim EU i UNDP koji su podržali ovaj projekat i kreiranje prvog programa za Mlade rendžere u zaštićenim područjima Dinarida, a  zatim i svim partnerima koji su aktivno učestvovali u pripremi i realizaciji ovog regionalnog projekta. Mi želimo da ova škola bude početak realizacije programa Mladih rendžera i u drugim zaštićenim područjima Dinarskog luka, gdje će se mladi informisati o zaštiti prirode i o značaju zaštićenih područja”, kazao je Mrdak i poručio svim učesnicima da se nada da će znanja koja su stekli na pomenutom kampu širiti dalje kroz obrazovni sistem, ali i u svom bliskom okruženju.

Slovenija već dugi niz godina uspješno implementira program “Mladi rendžeri” uz pomoć federacije Europark. Predsjednik Stručnog savjeta Parkova Dinarida, Martin Šolar, kazao je da je počastvovan što svoje višegodišnje iskustvo može prenijeti i drugima.

“Ovo znanje koje steknete ostaje zauvijek. Nadam se da ćete svi ostati prijatelji parka, a neki i od vas možda zaposleni u nekom od zaštićenih područja. Sada kada ste se upoznali sa radom zaposlenih u nacionalnim parkovima i siguran sam da imate jasniju sliku”, poručio je on.

Pomoćnica direktora NPCG Ivana Milović pohvalila je sve učesnike zbog uloženog truda i ophođenja prema prirodi.

“Danas kada ste dobili ove diplome rendžera, mislim da ste shvatili kolika je njihova uloga u NP i da su oni zapravo zaduženi za očuvanje prirodnog naslijeđa. Srećna sam kad vidim entuzijazam na jednom mjestu i ovim putem bih vam se zahvalila što ste odvojili svoje vrijeme za ovaj lijepi provod u prirodi” rekla je Milović.

Ispred Sekretarijata za obrazovanje, sport i mlade Prijestonice obratila se Jelena Milić koja je govorila o značaju inkluzije mladih kada je posrijedi zaštita prirodnih bogatstava. Prisutnima se obratio i direktor NP Kozara, Božidar Nikoletić i tom se prilikom zahvalio na srdačnoj dobrodošlici. Predstavnik Sekretarijata za mlade grada Prijedora Mladen Ribić  govorio je o značaju lokalnih zajednica u ovakvim i sličnim projektima.

Oduševljenje učesnika zavrijedio je šef Službe fizičke zaštite u NP Lovćen Đorđe Kaluđerović, koji je posvećeno domaćinski radio sa mladima, prenosio im svoje višegodišnje iskustvo, ali i učestvovao u svakodnevnim razgovorima i druženjima. Đorđe je na kraju ceremonije učesnicima/cama dodijelio diplome.

“Nema ništa ljepše nego gledati mladost i iskustvo okupljeno na padinama Lovćena. Kada čovjek ulazi u svijest novih znanja malo se i mijenja. Danas na kraju kampa sa ponosom možemo reći da trud nije bio uzaludan. Samo otvoreni um prima nova znanja, a vama volje i elana nije nedostajalo”, zaključio je Kaluđerović.

Najčitanije