24.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Dominantna uloga kompanije MSC u kontejnerskom prevozu

Dominantna uloga kompanije MSC u kontejnerskom prevozu
Ship- foto pixabay

Trenutni tržišni udio kompanije MSC iznosi gotovo 20% što predstavlja rekord u industriji kontejnerskog prevoza. Prema Alphalineru, MSC je u ovoj godini uvećao kapacitet svoje flote za najmanje 400.000 TEU, naručivši brodove na dualna goriva od brodogradilišta Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding (SWS), Penglai Zhongbai Jinglu Ship Industry (Jinglu) i Zhoushan Changhong International Shipyard a njegova knjiga narudžbi dostigla je 1.805,972 TEU.

Flota vodećih pomorskih kompanija za kontejnerski prevoz

Dijagram Stjepčević J, izvor Alphaliner na dan 6.09.2024.: Flota vodećih pomorskih kompanija za kontejnerski prevoz

Kao lider na tržištu kontejnerskog prevoza, MSC je krajem jula zabilježio 19,8% tržišnog udjela što predstavlja najvišu vrijednost dostignutu od strane bilo kojeg linijskog prevoznika. Tržišni udio koji je 2018. godine zabilježio Maersk iznosio je 19,4%, te je u tom momentu bio blizu gore pomenutog procenta – sve do 2022. godine, kada je dominaciju na tržištu preuzela kompanija MSC. Za razliku od Maerska koji je ograničio veličinu flote u korist ostalih razvojnih prioriteta, kompanija MSC velikim narudžbama novih brodova nastoji da poveća svoju prednost u odnosu na konkurente.

kapacitet flote u TEU

Dijagram Stjepčević J, izvor Alphaliner na dan 6.09.2024.: kapacitet flote u TEU

MSC ubrzano povećava kapacitet svoje flote istovremeno se pripremajući za razdvajanje od svog dugogodišnjeg partnera Maersk-a, odnosno, izlaska iz saveza 2M, prema Alphaliner-u. Nakon uvođenja novih usluga prevoza na rutama Azija-Sjeverna Amerika i Daleki istok – Evropa, kapacitet flote MSC kompanije van alijanse 2M dostiže 733,000 TEU na tim rutama. Njegova nova usluga ‘Mustang’ na liniji Kina – Koreja – Long Bič je pokrenuta 20. Jula. MSC je 8. Avgusta takođe pokrenuo liniju Daleki istok – Istočna obala SAD-a, pod nazivom ‘Liberty’.

Na ruti Azija – Evropa, MSC sada upravlja sa četiri linije ka Sjevernoj Evropi (2M ‘Lion’, 2M ‘Griffin’, ‘Sentosa-Swan’ i ‘Britannia’) i tri ka Mediteranu (2M ‘Jade’, 2M ‘Tiger’ i samostalna ‘Dragon’).

Kada svi brodovi budu u funkciji, samostalni udio kompanije MSC na linijama Azija-Evropa i transpacifičkim linijama povećaće se na 38,4%.

Hapag-Lloyd i Maersk u svojim nastojanjima da održe konkurentnost u ovoj dinamičnoj industriji najavljuju formiranje novog saveza ‘Gemini Cooperation’ u februaru 2025. godine. Prema ‘Container News’, Hapag-Lloyd je počeo da povećava tržišni udio van saveza ‘THE’, koji će napustiti kako bi formirao novi.

MSC-ov ubrzani rast i rekordni tržišni udio od gotovo 20% potvrđuju njegovu vodeću poziciju u industriji prevoza kontejnera morem, dok strateška odluka o naručivanju novih brodova i uvođenju samostalnih linija nagovještava dalju ekspanziju. Primjetan je i trend napuštanja postojećih saveza koji ukazuje na promjenu dinamike u brodarstvu, sa naglaskom na samostalnost velikih igrača kao i stvaranje novih saveza.

/dr sc. Jelena Stjepčević/

Najčitanije