17 C
Kotor

Slušaj online radio

DPS: Komunalno preduzeće Budva je od nekadašnje metropole turuzma napravilo “metropolu smeća”

DPS: Komunalno preduzeće Budva je od nekadašnje metropole turuzma napravilo “metropolu smeća”
Budva – foto Boka News

“Ove godine, Budva, koja se nekada ponosila svojom čistoćom i turističkom ponudom, suočava se s ozbiljnim problemima koji su od nje napravile “metropolu smeća””, poručuju iz Opštinskog odbora DPS Budav.

Smataraju da Komunalno preduzeće Budva, zaduženo za održavanje javne higijene, nikada nije bilo u gorem stanju.

“Nepostojanje odgovarajuće strategije i planiranja rezultiralo je time da se grad ove godine suočava s neviđenim nivoom nečistoće. Dok se situacija na terenu iz dana u dan pogoršava, mnogi šefovi komunalnog preduzeća uživaju na svojim odmorima. Ovaj vid neodgovornog ponašanja dodatno doprinosi problemu, jer je jasno da nema adekvatnog nadzora i upravljanja u kritičnim trenucima. Takođe, ozbiljan problem predstavlja nepostojanje koordinacionog tijela za turizam koje bi moglo pomoći u prevazilaženju ovih problema”, navode iz DPS.

Uz to, dodaju, veliki broj nelegalnih lokacija koje niču bez ikakvog reda i plana dodatno komplicira situaciju.

“Sve ovo upućuje na moguće postojanje korupcije unutar preduzeća, koja doprinosi haotičnom stanju u gradu. Na sve to, odgovor iz komunalnog preduzeća samo dodatno produbljuje problem, pored očajničkih poteza kada su smeće ostavljali direktno u dvorištu preduzeća, uprava nastavlja sa istom neodgovornom praksom. Umjesto da se suoče s krizom, nastavljaju da odlažu smeće, ovog puta ispod postrojenja za prečišćavanje voda, dodatno ugrožavajući ionako narušeno zdravlje i bezbjednost stanovništva. Ovakvo ponašanje ne samo da pokazuje nebrigu, već i jasno ukazuje na ozbiljne propuste u vođenju i funkcionisanju preduzeća, ostavljajući građane u sve većoj opasnosti”, navodi se u saopštenju.

“Rezultati su vidljivi, porast broja zaraženih od morbila, koronavirusa, kao i prisustvo bakterija u vodi, izaziva ozbiljnu zabrinutost među stanovništvom i nadležnim službama. Nedavna epidemija morbila, koja se širi zbog niske stope vakcinacije, dodatno komplikuje zdravstvenu situaciju u zemlji, dok novi talas koronavirusa nastavlja da opterećuje zdravstveni sistem. Pored ovih zdravstvenih izazova, otkrivena prisutnost bakterija u vodi uzrokuje dodatni rizik po zdravlje građana, čineći situaciju još složenijom i zahtijevajući hitne mjere na svim nivoima.  Ove godine, Budva nije samo turistička destinacija, već je postala i simbol neodgovornosti i nesposobnosti upravljanja. Nažalost, umjesto da privlači turiste svojim čarima, Budva ih sada odbija svojom prljavštinom”, poručuju iz DPS.

Najčitanije