18.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Dukaj: Protivim se ideji ograničavanja rada NVO

Dukaj: Protivim se ideji ograničavanja rada NVO
Dukaj foto: Vlada Crne Gore – arhiva

Nevladine organizacije (NVO) nijesu nikakve agenture, nego važan činilac u demokratizaciji i razvoju društva i ključni partner vlasti u sprovođenju reformi, poručio je ministar javne uprave Maraš Dukaj i dodao da se protivi ideji ograničavanja rada tih organizacija.

Koalicija Za budućnost Crne Gore saopštila je ranije danas da hitno treba donijeti novi zakon koji će urediti funkcionisanje raznih stranih agentura koje, kako su naveli, pod plaštom nevladinih organizacija, pokušavaju da utiču na unutrašnju i spoljnu politiku države.

Dukaj je u reagovanju naveo da se, kao ministar, lično i u svojstvu funkcionera Albanskog foruma, protivi ideji i namjeri ograničavanja rada NVO po ugledu na nedemokratske države koje proganjaju aktiviste civilnog sektora.

“NVO nijesu nikakve „agenture“ nego su važan činilac u demokratizaciji i razvoju društva i ključni partner vlasti u sprovođenju reformi”, istakao je Dukaj.

Kako je rekao, nije bilo tako davno kada su u neposrednom okruženju bila društva koja su se okretala traženju neprijatelja, umjesto razvoju.

Dukaj je dodao da su takva društva napravila najveću štetu sama sebi.

“Siguran sam da je crnogorsko društvo dovoljno zrelo da ne dopusti da ovako retrogradne inicijative prođu”, zaključio je Dukaj.

CGOCCE – Zakon o ‘agentima stranog uticaja’ institucionalizovana represija prema NVO
Centar za građansko obrazovanje ocjenjuje da danas zvanično lansirana inicijativa koalicije ZBCG da ograniči djelovanje građanski i kritički nastrojenih NVO u Crnoj Gori predstavlja opasan pokušaj da se uguši sloboda govora i udruživanja, a što su osnovni stubovi svakog demokratskog društva.

Inicijativa ZBCG podsjeća na mračne prakse iz Rusije i Ukrajine, koje su očito liderima ove političke strukture bliže od Evropske unije, što se sada jasno otkriva i pored mimikrije kojoj su u posljednjem periodu pribjegli.

Zakon o ‘agentima stranog uticaja’ nije ništa drugo nego institucionalizovana represija prema NVO koje igraju ključnu ulogu u očuvanju demokratije. Umjesto da zajedno sa različtim akterima podstiče pluralizam i jača demokratiju, vlast očajnički stremi potiranju svakog oblika mišljenja koje se ne uklapa u njen svjetonazor.

Crna Gora ne smije postati država straha i represije i vjerujemo da ima dovoljno potencijala za unutrašnji otpor ovim naopakim naumima, ali da će doći i podrška partnera koji žele dobro ovoj državi poštujući njen suverenitet i teritorijalni integritet!

Očekujemo da se o ovom pitanju jasno odrede svi članovi Vlade Crne Gore, a posebno premijer Milojko Spajić, da bi se i kroz to vidjelo ko kakvu politiku ima, odnosno i ima li je uopšte ili samo slijede interese zemalja od čijih praksi treba da bježimo ma koliko ih promovisali liderima ZBCG.

Najčitanije