17 C
Kotor

Slušaj online radio

Dvadeset izraelskih vojnika odbilo da se vrati u Gazu, prijeti im suđenje

Dvadeset izraelskih vojnika odbilo da se vrati u Gazu, prijeti im suđenje
Izrael – vojnici – ilustracija – Foto AA

Dvadeset izraelskih vojnika iz pješadijske brigade odbilo je da se vrati u borbe u Pojasu Gaze, a neki su obaviješteni da će se suočiti sa suđenjem ukoliko se ne povinuju, javio je u srijedu izraelski javni servis KAN, prenosi Anadolu.

KAN je javio da je desetak vojnika u utorak primilo obavještenja u kojima se navodi da će se suočiti sa suđenjem zbog nepoštivanja vojnih naređenja ukoliko ne pristanu na povratak u Pojas Gaze.

Neki vojnici su naveli da nakon deset mjeseci borbi u Gazi više nisu u mogućnosti da se vrate, ali su voljni preuzeti druge dužnosti.

Slični izvještaji o poteškoćama dolaze iz bataljona u drugim brigadama koje su na ratištu.

Porodice nekih vojnika su navele da su njihovi sinovi prisiljeni da uđu u kopnene manevre u Pojasu Gaze ili im prijeti zatvorska kazna, što smatraju neprihvatljivim.

Porodice su dodale da je samo nekoliko sposobnih vojnika ostalo u njihovoj jedinici i da je vrijeme da pomognu svojoj djeci da se suoče sa sistemom koji se, kako navode, čini ravnodušnim prema njima.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da vojni lideri naporno rade na podršci i pomoći vojnicima u ispunjavanju njihovih različitih operativnih zadataka.

Također je rekao da protiv vojnika neće biti poduzete kaznene radnje, uključujući i zatvorske kazne.

Brigade Al-Qassam, vojno krilo palestinske grupe otpora Hamas, redovno izvještavaju da su izraelski vojnici ubijeni ili ranjeni u operacijama u Gazi.

Izraelski zvaničnici su u više navrata izjavljivali da je vojska uključena u intenzivne borbe sa palestinskim borcima i da plaća veliku cijenu.

Prema najnovijim podacima izraelske vojske, u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine poginula su 704 oficira i vojnika, uključujući 339 od početka izraelske kopnene invazije 27. oktobra.

Najčitanije