21.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Ekološki aktivisti blokirali Luku Marselj: Prosvjed protiv kruzerske industrije

Ekološki aktivisti blokirali Luku Marselj: Prosvjed protiv kruzerske industrije
Foto: Stop Croisieres/The Maritime Executive

Grupa ekoloških aktivista blokirala je luku Marselj koristeći male čamce kako bi skrenula pažnju na utjecaj kruzera na okoliš, koji povezuju s globalnim zagrijavanjem.

Otprilike 20 pojedinaca iz ekološke grupe pod nazivom Stop Croisières, zajedno s francuskom podružnicom organizacije Extinction Rebellion, koristili su niz kanua kako bi blokirali ulaz u luku Marseille. Nosili su transparente i davali intervjue medijima kako bi privukli pažnju na svoju borbu, piše The Maritime Executive.

Njemački kruzer AIDAstella iz AIDA Cruisesa, dijela Carnival Corporationa, bio je na putu prema luci i morao je skrenuti kako bi izbjegao prosvjednike. Dva druga kruzera, Costa Smeralda iz Coste i MSC World Europa iz MSC-a, također su bili na putu prema luci i bili su prisiljeni čekati.

Grupa upozorava na dramatičan rast kruzerske industrije, osobito u Marseilleu. Prema njihovim podacima, luka je u 2023. godini primila 2,5 milijuna putnika s kruzera, što je povećanje od milijun u odnosu na 2022. godinu. Također su istaknuli da su kruzeri nadmašili trajekte, koji su u 2023. prevezli 1,5 miliona putnika. Nezadovoljni su što kruzerski turizam nadmašuje trajekte te pozivaju na veća ulaganja u trajektnu infrastrukturu.

Policija je intervenirala tijekom demonstracije koja je započela oko 7:00 sati i uhapsila oko 20 prosvjednika. Luka je ponovno otvorena nakon otprilike 2 do 3 sata, a službenici luke su izvijestili da se promet normalizirao do 9:30 sati.

Lokalni političari su osudili prosvjed, ističući da je kruzer bio prisiljen izvesti manevar u nuždi, čime su ugroženi životi tisuća putnika. Naglasili su da luka “nije zona bez zakona.”

Međunarodna udruga kruzerskih linija (CLIA) također je prosvjed nazvala “ilegalnim i opasnim” u izjavi za Agence France-Presse.

Ovo je bila najnovija u nizu akcija diljem Europe ovoga ljeta, koje je organizirala Skupina poznata kao ECAN. Oni su izvijestili da su proveli akcije u 20 luka kako bi skrenuli pažnju na svoje zahtjeve. Nizozemska podružnica Extinction Rebelliona tijekom ljeta je opetovano blokirala jedan od prolaza prema luci u Amsterdamu, čime su ometali dolazak nekoliko kruzera, ali i barem jednog tankera. Lučke vlasti su u početku dopustile prosvjed, no kasnije su pozvale nizozemsku policiju nakon što je grupa više puta blokirala prolaz tijekom nekoliko dana i tjedana.

Najčitanije