10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Ekološki incident: Zatvorene plaže na Gran Canariji nakon izlijevanja goriva tijekom “bunker” operacija

Ekološki incident: Zatvorene plaže na Gran Canariji nakon izlijevanja goriva tijekom “bunker” operacija
Gran Canaria – Foto:Ayuntamiento de Telde/X

Izlijevanje goriva tokom bunkeriranja broda kod španjolskog otoka Gran Canaria prisililo je lokalne vlasti da u četvrtak zatvore nekoliko plaža na ovom popularnom turističkom odredištu i proglase izvanredno stanje zbog okoliša.

U srijedu navečer obaviješteno je o slučajnom izlijevanju tokom bunkeriranja broda u luci La Luz u Las Palmasu, glavnom gradu otoka. Radilo se o najviše 3 metričke tone IFO 180, goriva s vrlo niskim udjelom sumpora. Ime broda nije otkriveno.

Prema riječima predsjednika vijeća Gran Canarije, Antonija Moralesa, mrlja uzrokovana onečišćenjem bila je duga oko 2 km (1,2 milje) i široka 400 m.

Morales je izjavio kako se mrlja kretala prema jugu, prema općini Telde, potiskivana vjetrom. Struje su zasad spriječile da zagađenje dođe do obližnje tvornice za proizvodnju pitke vode.

Plaže La Restinga, Palos, San Borondón i El Baranquillo zatvorene su za javnost kako se mrlja približavala obali, dok su helikopter, dronovi i brod za pomorsko spašavanje pomagali hitnim službama u akcija čišćenja.

Ova kontaminacija, nažalost, ima značajan opseg, zbog čega je angažirano toliko resursa,” rekao je gradonačelnik Teldea Juan Antonio Pena za Reuters.

Nešto ovakvo je moguće spriječiti. Tražit ćemo odgovornost jer šteti okolišu i ne možemo dopustiti da se ovakve stvari ponove,” dodao je Pena, piše gCaptain.

Najčitanije