17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Ekološko stanje Bledskog jezera sve gore

Bledsko jezero
Ekološki status Bledskog jezera, koji je dugo vremena bio umjeren i dobar, pogoršava se.

Razlog tome je ubrzani porast turizma, povećanje prometa na i na jezeru i povećanje broja ribara i kupača. Kako bi se situacija popravila, potrebno je manje intenzivno korištenje jezerskog područja, upozorava Špela Remec Rekar iz Agencije za okoliš Republike Slovenije (Arso).

Remec Rekar, koja već nekoliko godina prati stanje Bledskog jezera u sektoru voda, objašnjava da se broj noćenja na Bledu povećao za 260 posto između 1994. i 2016. godine i za dodatnih 160 posto u 2017. godini. Izgradnja odgovarajuće infrastrukture, koja je u nadležnosti općine Bled, teško prati brzo rastući turizam, pa se pritisci intenziviraju.

Povećan je promet na jezeru i oko njega, ima više kupača i ribara, a opterećenje komunalne mreže je veće. Sve to, uključujući građevinske aktivnosti uz jezero, utječe na stanje jezera. Ono je sve gore i čini se da vjerojatno neće doseći ekološke standarde dobrog ekološkog stanja do 2021. godine, koje Europska unija propisuje Okvirnom direktivom o vodama.

“Stalno poboljšanje stanja i stabilizacija stanja u jezeru može se osigurati samo uklanjanjem uzroka onečišćenja mjerama koje bi osigurale manje intenzivno korištenje otrova”, kaže Remec Rekar i objašnjava da, osim završetka sanacije kanalizacije, smanjenje prometa i smanjenje populacije ptica na jezeru , a osobito zabranu hranjenja peradi i ribe.

Hranidba mrkve, koja je zakonski potkrijepljena propisima o ribarstvu i dopušta uvođenje pet kilograma mamca po ribaru dnevno, značajno je pogoršala ekološko stanje jezera u posljednjih deset godina. Zbog toga godišnje u jezeru završava više od deset tona hranjivih tvari, što povećava količinu fosfora i dovodi do rasta plavo-zelenih algi ili cijanobakterija.

Općina Bled već razmatra ograničavanje hranidbe šarana, ali to je duži proces.

“Moramo se povezati s dionicima u ovom području i saznati koje su stvari moguće, smislene i izvedive. Naći ćemo najbolji mogući način suživota za sve da bude dobar i prihvatljiv “, izjavio je direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj te dodao da je to dio svih napora da se jezero učini u dobrom stanju.

Općina Bled, kao korak u nizu održivih rješenja prošle jeseni, kupila je i električni čamac za čišćenje površine jezera, koji uklanja lišće i razne vrste otpada poput boca i vrećica. Međutim, kako upozorava Remec Rekar, ovaj je brod gotovo zanemarivo učinkovit u usporedbi sa svim pritiscima na jezero.

Istaknula je da zbog porasta turizma poseže u neposredni okoliš jezera, kako s gradnjama tako i renoviranjima te nestručnom sječom zelenog pojasa što će imati dalekosežne posljedice na stanje jezera. Uvjerena je da bi općina mogla prilagoditi način gradnje i prodora u prostor.

“Sve intervencije duž jezera moraju biti napravljene s osjećajem i sigurnošću”, istaknula je.

Mjere u svim područjima su, po njenom mišljenju, apsolutno nužne, jer će jezero, koje je dugo bilo na granici između umjerenih i dobrih uvjeta, ako se nastavi postojeći trend zagađenja, doći u loše stanje. Praćenje koje je proveo Arso pokazuje pogoršanje ekološkog stanja jezera ne samo na fitoplankton, nego i na život uz obalu.

Najčitanije