13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Engleska “pod ključem” do sredine februara

Johnson

Britanski premijer Boris Johnson najavio je u ponedjeljak navečer da se vraća potpuno zatvaranje čitave Engleske kako bi se spriječilo širenje novog soja koronavirusa koji je zarazniji od onog prvog.

Novi karantin, jednak je kao i ona proljetni, predviđa zatvaranje škola i trebala bi potrajati do sredine februara, rekao je Johnson u govoru na televiziji. Ljude je ponovno pozvao da ostanu doma.

Moramo ići u zatvaranje “koje je dovoljno strogo da zaustavi novi soj”, kazao je premijer. “To znači da vam vlada ponovno poručuje da ostanete doma”.

Ljudi mogu napustiti svoje domove samo radi kupovine osnovnih potrepština, vježbanja, medicinskih razloga, odlaska na posao ako ne mogu raditi od kuće, te u slučaju obiteljskog nasilja, piše dpa.

Mjere stupaju na snagu u ponoć na utorak i Johnson je pozvao ljude da ih odmah počnu primjenjivati.

Naglasio je također da će oni koji se nalaze u četiri prioritetne skupine dobiti prvu dozu cjepiva do polovice februara.

Govoreći iz Downing Streeta, najavio je da će tjedni koji će uslijediti biti “dosad najteži”, ali je izrazio uvjerenost da zemlja ulazi u “zadnju fazu borbe”.

Škotska je ranije tijekom dana već objavila da u ponoć stupa na snagu karantena nalik onoj iz ožujka 2020. i trajat će do kraja mjeseca kako bi se kontrolirao broj zaraza novom inačicom koronavirusa.

“Od ponoći do kraja siječnja morate ostati kod kuće”, rekla je premijerka Nicola Sturgeon na konferenciji za novinare i spomenula “težak udarac” varijante virusa koja se brzo širi, prenijela je agencija France presse.

Wales je također zatvorio škole za većinu djece i mladih, dok se dužnosnici Sjeverne Irske sastaju kako bi raspravili o novim mjerama.

U ponedjeljak je Velika Britanija imala više od 50.000 novih slučajeva koronavirusa, sedmi dan zaredom. Ta je zemlja peta u svijetu po ukupnom broju zaraženih od početka pandemije (više od 2,7 milijuna).

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije