31.6 C
Kotor

Slušaj online radio

EPCG i Žičara Kotor-Lovćen potpisale Memorandum o razumijevanju

Žičara Kotor – Lovćen

Predstavnici Elektroprivrede (EPCG) i Žičare Kotor-Lovćen potpisali su danas Memorandum o razumijevanju u cilju postavljanja okvira za identifikovanje mogućnosti buduće saradnje, sa fokusom na obnovljive izvore energije.

Iz elektroenergetske kompanije je saopšteno da EPCG ima snažnu potrebu za stabilnim i pouzdanim snabdijevanjem električnom energijom, po mogućnosti utemeljenim na obnovljivim izvorima energije, gdje god je to moguće, kako bi se Crnoj Gori omogućilo da eksploatiše svoje potencijale i ostvari privredni rast.

U namjeri da realizuje navedene ciljeve EPCG nastoji da ostvari partnerstvo sa pouzdanim subjektima.

“Žičara Kotor-Lovćen predstavlja jedan od ključnih infrastrukturnih turističkih projekata u Crnoj Gori. Kompanija teži poštovanju principa zaštite životne sredine i održivosti, čemu će dodatno doprinijeti postepeni prelazak na dominantno korišćenje izvora obnovljive energije”, navodi se u saopštenju.

Povezujući grad Kotor sa Nacionalnim parkom Lovćen, Žičara omogućava smanjenje automobilskog saobraćaja i emisije štetnih gasova u ovom zaštićenom prirodnom području.

“U ovom momentu najzanimljiviji projekti za uspostavljanje potencijalne saradnje između EPCG i Žičare Kotor-Lovćen odnose se na ugradnju fotonaponskih sistema na stanici Dub, na kojoj se nalazi veliki broj parking mjesta za putničke automobile i autobuse, i stanici Kuk, koja raspolaže značajnim zemljanim površinama okolo objekata”, precizirali su iz EPCG.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, naveo je da razvoj novih projekata iz domena obnovljivih izvora energije predstavlja stratešku orijentaciju kompanije.

Predsjednik Upravnog odbora Žičare Kotor-Lovćen, Martin Leitner, ocijenio je da je današnje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju u skladu sa temeljnim vrijednostima poslovanja i djelovanja žičare Kotor-Lovćen.

„Primjenom obnovljivih izvora energije, unapređujemo iskustvo naših posjetilaca, ali i ističemo značaj brige o zaštiti životne sredine. Vjerujem da će posjetioci Žičare uživati u svim pogodnostima koje donosi najavljeni prelazak na obnovljive izvore energije i da ćemo zajedno nastaviti da njegujemo i čuvamo našu prirodu“, rekao je Cus.

Izvor:MINA

Najčitanije