15 C
Kotor

Slušaj online radio

EPCG usvojila odluku o raspisivanju Javnog poziva za izgradnju tunela Krupac – Slano

EPCG usvojila odluku o raspisivanju Javnog poziva za izgradnju tunela Krupac – Slano
Faza-I-Krupac-Slano

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore usvojio je, na današnjoj sjednici, predlog realizacije prve faze projekta prevođenja dijela voda rijeke Zete u jezera Krupac i Slano, koja se odnosi na povezivanje jezera Krupac i Slano, i valorizaciju voda Nikšićkog polja, saopšteno je iz EPCG.

Današnjom odlukom je, kazali su, predviđeno raspisivanje integralnog javnog poziva i zaključenja ugovora za inoviranje projekta i izvođenje radova

“Procijenjeno ulaganje u projekat spajanja jezera Krupac i Slano hidrotehničkim tunelom iznosi oko 10,4 miliona eura i bilo bi realizovano iz kreditnih sredstava. Obezbjeđivanje uslova za izvođenje glavnih radova će zavisiti od hidroloških prilika, a prema preliminarnim procjenama, radovi na projektu mogli bi početi u drugoj polovini 2025. godine, nakon što se sprovedu priprema projektnog zadatka i javnog poziva, raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača, zaključenje ugovora sa izabranim izvođačem, pribavljanje građevinske dozvole, uz podrazumijevajuće usvajanje elaborata procjene uticaja na životnu sredinu”, navodi se u saopštenju EPCG.

Realizacijom ovog projekta, kako su dodali, na koji se čekalo dugi niz godina, značajno će se poboljšati proizvodne performanse HE “Perućica”, a svakako bi se pružio veliki doprinos rješavanju problema u vezi sa čestim plavljenjem rijeke Zete.

Najčitanije