14 C
Kotor

Slušaj online radio

Evropska agencija za ekologiju: aplikacije i e-skuteri ne mogu zamijeniti javni promet

električni skuter

Dok na Zapadu vlada pomama za električnim skuterima i aplikacijama za nove načine gradskog prijevoza Evropska agencija za ekologiju (EEA) upozorila je da takve usluge nisu zamjena za primjereni razvoj javnom prijevoza ako se želi razmišljati o prirodi i klimi.

“Hodanje, bicikliranje i javni prijevoz ostaju najbolji način poboljšanja održivog kretanja gradovima”, napisala je EEA u izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

Poboljšanja u prvom i zadnjem kilometru gradskog prijevoza ključno su područje u kojemu bi Evropa trebala stvoriti održive sisteme prijevoza kako bi ispunila dugoročne klimatske ciljeve, navodi se u izvještaju.

Upozorava se da “digitalizacija i prijevozne aplikacije mogu dobar gradski prijevoz još i poboljšati no ne mogu nadomjestiti nerazvijeni javni prijevoz”.

U izvještajuu se navodi da postoje koristi od zajedničkih vožnji temeljenih na korištenju aplikacija no njihov učinak na okoliš nije uvijek pozitivan jer odvlače ljude od javnog prjievoza.

Druge loše strane u pogledu električnih skutera su materijali od kojih su proizvedeni te to što ih treba redovito odvoziti na punjenje.

Izvor:Hina

Najčitanije