17 C
Kotor

Slušaj online radio

Evropu očekuje neuobičajeno topao početak septembra

Evropu očekuje neuobičajeno topao početak septembra
Dalmacija – Zadar – Foto Boka News

Prema podacima Atmospheric G2, početkom mjeseca predviđa se da će temperature na kopnu biti 5 do 8 °C iznad 30-godišnjeg prosjeka. U južnoj Njemačkoj, na Balkanu, u Ukrajini i na Baltiku bit će posebno toplo, rekao je Matthew Dross, meteorolog u tvrtki Maxar Technologies Inc.

Globalno zatopljenje produljuje ljetne vrućine u septembru, pa čak i oktobru u Evropi. To povećava prijetnju od ekstremnih vremenskih događaja, kao što su poplave, jake oluje i šumski požari, ali blaži uvjeti također bi mogli odgoditi početak sezone grijanja u ponavljanju 2023. godine, piše Bloomberg.

Septembar je važan za trgovce energijom jer se krajem mjeseca sklapaju ugovori za sezonu grijanja. Rastuća potražnja za hlađenjem gurnula je rekordne cijene električne energije u Italiji u kolovozu, ali zima će biti veći test za širu regiju.

Sušni uvjeti također će se proširiti do rujna u nekim područjima, uključujući veći dio Iberije, Balkana i istočne Evrope, prema Jasonu Nichollsu, meteorologu iz AccuWeather Inc.

Nakon sredine mjeseca, izgledi su neizvjesni jer će ovisiti o utjecaju toplog Atlantskog oceana i nadolazeće La Niñe, rekao je Maxar. Temperature Atlantika bile su blizu rekordnih visina već nekoliko mjeseci, a povijesno gledano to je zagrijalo Europu tijekom rujna.

Ostaci tropskih sustava također bi mogli biti “zamjenski znak za septembar”, potencijalno pogodivši UK, Francusku i Iberiju s jakom kišom i jakim vjetrovima, rekao je Nicholls iz AccuWeathera.

Prošlog su sedmice ostaci uragana Ernesto pokrenuli žuta vremenska upozorenja za Škotsku dok je oluja Lilian puhala s Atlantika.

Izvor:seebiz.eu

Najčitanije