20 C
Kotor

Slušaj online radio

Evropu očekuju velike poplave

Evropu očekuju velike poplave
Vrijeme – kiša – foto Mreža X

Cijela Evropa ovoga je vikenda u opasnosti od poplava. Upozorenja na nevremena na snazi i u Hrvatskoj.

Kako je bilo je najavljeno, već juče je Hrvatsku zahvatila ogromna promjena vremena. Grmljavinska nevremena, jak vjetar, obilna kiša i pijavice stvarali su probleme po cijeloj zemlji.

Jutros je kiša u gotovo cijeloj zemlji, a temperature se kreću od 7 stupnjeva na kopnu, u gorju koji stupanj hladnije. Na moru je nešto toplije, na sjevernom Jadranu je oko 12, 13 stupnjeva, a kako se ide prema jugu sve je toplije, pa Dubrovnik bilježi 23 stupnja.

I danas je snazi upozorenje Meteoalarma za cijeli Jadran, i to narančasto, dok je preostali dio Hrvatske pod žutim upozorenjem. I danas su moguća olujna grmljavinska nevremena te obilna kiša koja može izazvati bujične poplave.

Današnji dan obilježit će umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz povremene kišne padaline širom zemlje. Na području Dalmacije očekuju se pljuskovi s grmljavinom, lokalno izraženiji, uz obilniju oborinu, piše DHMZ.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjevernog i sjeverozapadnog smjera, dok će na pojedinim područjima unutrašnjosti puhati jak vjetar na udare. Na Jadranu se očekuje umjerena do jaka bura, ponegdje praćena olujnim udarima, dok će na jugu prevladavati jugozapadni vjetar koji će postupno prelaziti u sjeverozapadni.

Temperatura zraka u unutrašnjosti kreće se od 8 do 13 stupnjeva, dok će na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije biti nešto toplije, s temperaturama između 11 i 16 stupnjeva. Na srednjem i južnom Jadranu očekuju se najviše dnevne temperature između 16 i 22 stupnja Celzija.

Očekuje se nastavak nestabilnih vremenskih prilika, stoga se savjetuje oprez, posebno u priobalnim područjima gdje su mogući olujni udari bure.

Najčitanije