17 C
Kotor

Slušaj online radio

Fešta nad feštama, Bokeška noć 2024. – Video

Kotor – Prethodnog vikenda održana je tradicionalna manifestacija Bokeška noć 2024. koja je zaštićena kao nematerijalna kulturna baština Crne Gore. Nakon defilea okićenih barki u akvatorijum podno zidina Staroga grada fešta je nastavljena na trgovima. Dio atmosfere prenosimo u video zapisu.

Iz OJU Muzej Kotor podsjećaju da se u arhivu Muzeja grada Perasta čuvaju se dokumenta koja je Načelstvo sreza Bokokotorskog uputilo opštinskoj upravi povodom predstojeće posjete kralja Engleske Edvarda VIII Boki Kotorskoj zakazane za 23. avgust 1936. godine.

Iako se znalo da kralj nije raspoložen za dočeke i ceremonije, građanstvo je visokom gostu htjelo pokazati dobrodošlicu. U dokumentima se stanovništvu preporučuje da kuće okiti zastavama i cvijećem, a da pri uplovljavanju kralja sa pratnjom puca iz mužara i zvoni sa zvonika crkava.

Sem navedenog, sugeriše se upravnicima bokokotorskih gradova da organizuju Venecijansku noć i iluminaciju vatrom Boke i okolnih brda. Periodika iz tog vremena bilježi da je u čast engleskog suverena organizovana čuvena Bokeljska noć sa iluminacijom cijelog zaliva.

Kako je bilo ove godine pogledajte u našem video zapisu.

Najčitanije