10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Finska i Švedska obećale u paketu ući u NATO

Helsinki

Finska i Švedska zajedno će se pridružiti NATO-u, izjavili su u petak njihovi premijeri, čime su pokazali ujedinjenu frontu Turskoj koja se usprotivila njihovim kandidaturama.

Nordijski susjedi podnijeli su zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali su naišli na prigovore Turske koja ih je optužila za pružanje utočišta “terorističkim skupinama”.

Finska premijerka Sanna Marin rekla je u petak da joj je turski predsjednik rekao da ima više pitanja za Švedsku nego Finsku. No naglasila je da neće ostaviti za sobom Švedsku u tom procesu.

– Naravno, vrlo nam je važno da se Finska i Švedska pridruže NATO-u ruku pod ruku, rekla je Marin novinarima na zajedničkoj konferenciji za medije sa svojim švedskim kolegom u Helsinkiju.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je 6. listopada da se njegova zemlja još uvijek protivi kandidaturi Švedske.

– Svaki korak do sada poduzimali smo ruku pod ruku i nitko od nas nema drugih ambicija, rekao je novi švedski premijer Ulf Kristersson.

Kristersson je rekao da će se uskoro sastati s Erdoganom.

– Potpuno je legitimno da Turska dobije potvrdu da Švedska poduzima ono na što se obvezala u okviru sporazuma, dodao je.

Švedski dnevni list Aftonbladet u petak je citirao izvore koji govore da je Turska pozvala Kristerssona na bilateralni sastanak u Ankari, koji će vjerojatno održati 8. studenog.

Kristerssonov glasnogovornik nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentarom.

Izvor:HRT-Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije