20 C
Kotor

Slušaj online radio

Formirana izborna lista „Narod pobjeđuje“ – nosilac liste Željko Komnenović

Tivat foto Boka News

Predstojeći lokalni izbori u Tivtu donose i fenomen koji do sada nije zabilježen na političkoj sceni Crne Gore – da se najveći dio lokalne opozicije, građanskih i NVO aktivista, te nestranačkih ličnosti ujedini i stane na zajedničku, građansku izbornu listu koja se namjerava suprostaviti vladajućem DPS-u.

Upravo to desilo se sinoć u Tivtu kada je pao konačni dogovor oko formiranja izborne liste nazvane „Narod pobjeđuje“ a na čije je osnivanje osim nezadovoljstva načinom na koji su  DPS i njegovi koalicioni partneri SD i HGI vodili Tivat u protekle četiri godine, presudno uticala i odluka većine opozicionih partija na državnom nivou koje su u protekla dva dana zvanično saopštile da će bojkotovati lokalne izbore u Tivtu, zakazane za 5.april. Odluku da ne izađu na tivatske izbore, tako su donijeli DF, Demokrate, URA, Ujedinjena Crna Gora, Demos, SNP i Prava Crna Gora.

Takva riješenost centrala njihovih partija izazvala je međutim, pravi mali politički  zemljotres i pobunu među tivatskim opozicionarima, pa su prekjuče i juče zvanične ostavke na mjesto čelnika OO Demokrata, Nove i DSS u Tivtu podnijeli Vladimir Arsić, Savo Klakor i Dejan Risančić koji će se tako kao građani naći na izbornoj listi „Narod pobjeđuje“.

Pored njih novu izbornu listu čine i aktivisti dosadašnjih građanskih listi Tivatska Akcija i Arsenal za Tivat, nekolicina bivši članova OO Demokrata, Nove i DSS-a koji su takođe podnijeli ostavke, nekoliko dosadašnjih članova Privremenog odbora SNP u Tivtu, predstavnici par NVO ali i više politički do sada neeksponiranih građana.

Željko Komnenović

Nosilac liste koja će Opštinskoj izbornoj komisiji Tivta biti predata danas, je nestranačka ličnost – Željko Komnenović, nekadašnji dugogodišnji novinar Radio Tivta i predsjednik NVO Matica Boke, a sada aktuelni direktor Javnog servisa RTV Herceg Novi.

„Narod pobjeđuje“ juče je bio top-tema, ne samo u političkim krugovima u Tivtu gdje je ekspresna pojava ove liste nakon što su centrale opozicionih partija najavile bojkot, došla kao neprijatno iznenađenje kako za čelnike opozicionih stranaka u Podgorici, tako i  za vladajući DPS što je već bio počeo slaviti svoju laganu pobjedu na prestojećim izborima.

Inače, rok za predaju izbornih listi za učešće na izborima 5.aprila, OIK Tivat ističe danas u ponoć. Do juče su bile predate i potvrđene samo dvije liste – Socijaldemokrata Ivana Brajovića i građanska lista Bokeškog Foruma. OO DPS Tivta sinoć je održao sastanak na kojem je trebalo da konačno odluči o tome koga će staviti za nosioca DPS-ove izborne liste a u opciji je bilo više imena – od gradonačelnika Siniše Kusovca, preko predsjednice OO Jovanke Laličić do direktora tivatskog Vodovoda Alena Krivokapića.

Danas će tokom dana svoju listu predati i tivatska SDP, a na njenom čelu biće predsjednik OO ove partije Aleksandar Đurović. Očekuje se da će izbornu liste predati i HGI, dok će predsjednik OO  Crnogorske Tivat Goran Božović biti nosilac liste grupe birača nazvane „Goran Bošović časno i odgovorno za bolji Tivat“, a koja će takođe danas biti predata OIK-u.

„Crnogorska je kao partija u kojoj je nedavno došlo do promjena na rukovodećim mjestima, donijela odluku da kao stranke ne izađe na izbore u Tivtu radi potrebe unutrašnje konsolidacije, ali je nama članovima koji to želimo, dato zeleno svjetlo da kao grupa birača izađemo na izbore i nastavimo borbu protiv užasno loše lokalne DPS-SD.-HGI vlasti koja uništava naš grad.“- objasnio je juče Bošović dodajući da će na listi te grupe birača biti 21 kandidat za odbornike.

Inače, trenutak koji je „povukao nogu“ za formiranje liste „Narod pobjeđuje“ i uvođenje nove političke dinamike u predstojeću kampanju,  bila je odluka Demokratske Crne Gore da ne nastupi ni na ovim tivatskim izborima, a što je iz partije Alekse Bečića nagoviješteno u nedjelju veče, odmah pošto je objavljena zvanična izjava DF-a da će ta politička grupacija bojkotovati izbore u Tivtu.

To je urađeno protivno činjenici da je OO Demokrat sa 21 glasom „za“, odlučio da ide na izbore i uprkos tome što su Demokrate u Tivtu već bile odradile tzv. prvi krug terenske kampanje koja je, prema nezvaničnim informacijama iz te partije, davala odlične „povratne podatke“, pogotovo u situaciji kada je lokalni tivatski DPS opterećen brojnim aferama, lošim radom lokalne uprave predvođene gradonačelnikom Kusovcem i odlivom jednog broja simpatizera i članova nezadovoljnih zbog načina na koji vrh DPS-a predvođen Milom Đukanovićem, vodi stvari u vezi zakon o slobodi vjeropsipovjesti i litija MCP. Aleksa Bečić je, prema tvrdnjama dobro upućenih izbira iz OO Tivat, na odluku da drugi put uzastopno njegova stranka bojkotuje izbore u tom gradu, naveden nakon što je proteklih dana lider Nove Adrija Mandić „činio bukvalno sve što je u njegovoj moći da osujeti izlazak DF-a na tivatske izbore i time Demokrate dovede u nezgodnu poziciju da održe riječ o bojkotu ako ga sprovodi veći dio opozicije“.

„Demokratski front neće izaći na lokalne izbore u Tivtu.”- saopštio je u nedjelju veče predsjednik Kluba poslanika DF-a, Milutin Đukanović.

U DF-u, kako je kazao, smatraju da trenutno ne postoje uslovi za pošten i slobodan izborni proces, ali i da u ovom momentu ima važnijih tema od lokalnih izbora.

“Ne želeći da javno mnjenje u zemlji skrećemo sa onoga što je centralna tema u poslednjih par mjeseci i što će našu društvenu scenu opterećivati i u narednom periodu, DF je donio konačnu odluku da ne izlazi na lokalne izbore u Tivtu.”- kazao je Đukanović.

Iz DF-a su potpuno drugačiju priču pričali prije samo dvadesetak dana:

“Slijedeći želju građana Tivta i ukupni ambijent koji je na veličanstvenim litijama pokazao našu ubjedljivu većinu, donijeli smo odluku da kao DF izađemo na izbore u toj opštini.” -saopšteno je 14.februara iz DF-a, dok je jedan od lidera te politilke grupacije Nebojša Medojević narednog dana istakao da su blagoslov za izlazak DF-a i  opozicije na izbore u Tivtu navodno, dobili od mitropolita Amfilohija.

Izvor:S.L

Najčitanije