
Vrijeme je sipa, koje se u ovo doba godine maksimalno približavaju obali zbog produženja vrste. Mnoge će zbog tog rituala koji traje dva minuta završiti u rižotu ili brodetu.
Istovremeno je stađun i boba, jedne od najstarijih mahunarki koja je u današnjoj kuhinji gotovo zaboravljena, iako je decenijama bila dio tradicije našeg podneblja i hranila brojne porodice. Eko proizvođači prepoznali su važnost ove mahunarke i ponovo je vratili na naše trpeze. U raznim kulturama bob nazivaju i srećonošom, što ne čudi jer B kompleks kojim bob obiluje djeluje pozitivno na raspoloženje, ali i na rad srca.
Onako kako su se hranili naši stari i ostavili brojne recepte, ovom prilikom spojili smo sipu i bob, probajte nećete pogriješiti…

Sipa na brodet sa bobom
Sastojci:
1 kg sipe
1kg krompira
1/2 kg boba u zrnu
2 velike glavice luka
5-6 režnja češnjaka
1/2 struka peršina
5-6 kašika maslinovog ulja
1/2 dcl pirea od pamidora-rajčice
prstohvat soli i papra
Priprema:
Dno teće pokriti uljem. Izrezati lu na veće komade i šufigati. Sipu izrezati na komade i ubaciti na luk, zatim dodati očišćeni bob i sve skupa šufigati.
Dodati petrusin i češnjak izrezane na sitno. Krtolu izrezati i staviti sa ostalim sastojcima. Posoliti i popapriti. Nakon šta se sve skupa dobro šufigalo uliti 1/2 dcl pirea od pamidore – rajčice i vode da pokrije sve sastojke. Kuvati još 40-50 minuta,ovisi o starosti sipe.
