20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Gimnazija Kotor dobila titulu ”Superškola”

Gimnazija Kotor dobila titulu ”Superškola”
Foto Gimnazija Kotor

JU Gimnazija Kotor jedna je od 5 ”Superškola” iz Crne Gore čiji je idejni projekat dobio podršku Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

”Superškole” su program školske razmjene na Zapadnom Balkanu koji ima za cilj da podrži procese izgradnje mira i pomirenja i interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika/ca i njihovih zajednica. Ovaj program je dio multidonorskog projekta „Program školske razmjene na Zapadnom Balkanu“ koji zajednički finansiraju Evropska unija i njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i RYCO.

Za vrijeme ovog otvorenog poziva ”Superškole” pristiglo je više od 90 predloga razmjena, kreirano je 113 partnerstava (od kojih su 21 dugoročna partnerstva između škola koje su učestvovale u prvom ciklusu razmjena), a više od 579 srednjih škola sa Zapadnog Balkana koristilo je platformu www.superschools.net za povezivanje sa drugim školama, te je komisija imala težak zadatak da odabere 45 najboljih projekata. Odabrane škole ukratko su predstavile svoje idejne projekte na lokalnom događaju ”Upoznajte Superškole” održanom 04.09.2024. u Podgorici, a predstavnica naše škole bila je prof. Paula Petričević.

Foto Gimnazija Kotor

Naša škola je pronašla partnera u Užičkoj gimnaziji, školi sa preko 150 godina tradicije, sa kojom smo kreirali projektnu ideju koja je prevashodno fokusirana na izgradnju mira i smanjivanje socijalne distance između različitih etničkih i konfesionalnih grupa, kao i na unapređenje kvaliteta obrazovanja u novim gimnazijskim smjerovima. Generalni koncept biće dublje razrađen i operacionalizovan kroz niz treninga i mentorskih sesija u kojima će učestvovati koordinatorke projekta – prof. Tatjana Stijepović i prof. Paula Petričević, kako bi u sradnji sa partnerskom školom do sredine novembra ove godine definisale detaljnu projektnu agendu.

Od izuzetne je važnosti da mladi razumiju i prihvate vrijednosti multikulturnog i interkulturnog društva, posebno u današnjem kontekstu. Ovaj projekat će učenicima/cama užičke i kotorske gimnazije pružiti mogućnosti da prošire svoje opšte znanje, upoznaju ljude iz različitih kultura i razmijene mišljenja i ideje sa njima, rade na svojim interkulturnim kompetencijama i razviju toleranciju, otvorenost i komunikaciju, kao i vještine pregovaranja i timskog rada. U tom će smislu biti organizovane dvije razmjene, odnosno svaka će škola  organizovati po jednu posjetu partnerskoj školi u trajanju do 7 dana, a učenici/ce će putovati u pratnji jednog ili dva profesora/ki. Program školske razmjene pružiće priliku učenicima/ama i profesorima/kama da putuju, predstave sebe, svoju školu i običaje, kao i da nauče nešto novo o lokalnim zajednicama u različitim djelovima našeg regiona. Naravno, ideja programa školske razmjene ne može se svesti na razgledanje kulturno-istorijskih znamenitosti i prirodnih ljepota, svrha programa je da svi učesnici/ce izađu iz zone komfora, suoče se sa stereotipima i predrasudama i prevaziđu ih kroz dobronamjernu, otvorenu i plodnu razmjenu sa vršnjacima/kinjama.

Najčitanije