20 C
Kotor

Slušaj online radio

Glavnom saobraćajnicom Kotora juče prošlo 28.000 vozila

Trenutni priliv vozila na teritoriji Opštine Kotor je toliki da je to gotovo elementarna nepogoda, kazao je novinarima predsjednik Vladimir Jokić



Bezbjednost saobraćaja bila je glavna tema današnjeg susreta novinara u poslenika Odjeljenja bezbjednosti Kotor, a povodom „Dana otvorenih vrata” (12. septembra) u susret 2. oktobru- Danu Ministarstva unutrašnjih poslova.

U posjetu djelatnicima MUP-a došli su i Vladimir Jokić, predsjednik Opštine, Jovan Ristić, direktor TO Kotor, Vesna Balandžić, načelnica Komunalne policije, te Srđan Klikovac, predsjednik Osnovnog suda Kotor, a ugostili su ih Miloš Ašanin, načelnik OB Kotor, Zoran Deletić, komandir Stanice policije, Miroljub Leovac, šef Stanice kriminalističke policije, Igor Janković, samostalni policijski inspekto, Milan Korać, pomoćnik komandira za bezbjednost saobraćaja i drugi poslenici.

Koliko je situacija sa zastojem u saobraćaju u centru grada alarmantna govoriiI podatak da je u srijedu, 11. septemra do 12 sati u Kotor ušlo ukupno 139 autobusa i kombi vozila, a od 12 do 15 sati glavnom saobraćajnicom prošlo 28 000 vozila. Saobraćajna policija budno prati bezbijenosnu situaciju iz dana u dan i pravovremeno djeluje.

Dan otvorenih vrata OB Kotor

Semaforska signalizacija  je tu da ubrza protok saobraćaja

-Imamo određene parametre da je u ovoj sezoni veći priliv vozila. Ono što se može čuti iz komentara građana je da su problem semafori koji usporavaju, ali je semaforska signalizacija  tu upravo da ubrza protok saobraćaja. Javnost treba da bude upoznata da je to sistem koji se još adaptira i moramo mu dati vremena i prostora da obavi brojanje vozila, kako bi se podesili svi parametri. Tako da molim građane za strpljenje jer ozbiljan tim stručnjaka radi na sistemu saobraćane signalizacije, a mi im pružamo podršku i nadamo se  u narednom periodu da će taj sistem da odgovori potrebama, istakao je Ašanin u razgovoru sa novinarikama.

Na potezu od kružnog toka Škaljara do ŠC “Kamelija” frekfencija vozila je 19. i 20. avgusta u periodu od 15 do 18 sat iznosila 27.465, a već 28. avgusta u istom tom periodu, taj broj je značajno uvećan. Priliv saobraćaja ove godine u odnosu na prošlu godinu povećan je za preko 10%, a monitoring vrši renomirana firma iz Njemačke.

Dan otvorenih vrata OB Kotor

-U rješavanju ovog problema uključeni su stručnjaci iz Njemačke, koji jednostavno ne mogu da vjeruju da ovakvi parametri postoje. Neobjašnjivo jednostavno, neke stvari koje se dešavaju su i za njih nepoznanice. Oni imaju matematički algoritam, međutim, sklop svih okolnosti i još uvijek neprelagođenost građana Kotora na semaforsku signalizaciju dodatno otežavaju. Da bismo poboljšali stanje, moramo striktno da se predržavamo zakonskih propisa i da svi poštujemo pravila u saobraćaju, a ne da se vozila nepropisno parkiraju i zadržavaju na trotoarima i autobuskim stajalištima, naglasio je ”, inspektor Igor Janković, koji je direktno angažovan i u regulisanju saobraćaja na kružnom toku. Dodaje da su počeli da pišu i već naplaćuju kazne pješacima koji ne poštuju semafore i prelaze “zebru” na crveno.

Neohodno da se pravac od tunela Vrmac do Dobrote i obratno drži protočnim

Predsjednik Jokić je izjavio da se sistem semofora na kružnom toku postavljen prije semicu dana polako prilagođava, da je saobraćaj nekoliko dana tekao u očekivanoim obimu, ali da je proteklih nekoliko dana očigledan kolaps u saobraćaju, te je lokalna uprava zajedno sa Upravom policije aktivno radila na otklanjanju trenutne situacije. Naglasio je da je potrebno da se pravac od Vrmca do Dobrote i od Dobrotre do Vrmca drži slobodnim, da se pješaci usmjeravaju samo kada je potrebno, da se autobusi usmjeravaju samo kad je potrebno, da se na tom pravcu ne pravi zastoj, odnosno da tu ne dolazi do prekida saobraćaja. Ukoliko  bi uradili drugačije, na tom pravcu bi dolazilo konstantno do prekida saobraćaja tako što bi pješaci prelazili kad hoće, autobusi bi izlazili iz sporednih ulica kad oni hoće, automobili isto tako i to bi dovelo do potpunog kolapsa.

Za 24 sata 22 saobraćajne nezgode, u Kotoru četiri
Policija je danas regulisala saobraćaj na kružnom toku u Kotoru

-Prema podacima kojima raspolažemo na osnovu brojanja saobraćaja, trenutni priliv vozila na teritoriji Opštine Kotor je toliki da je to gotovo elementarna nepogoda.

 U referentnim danima prošle godine taj broj vozila nije prelazio 10 do 10 ipo hiljada vozila iz pravca Vrmca ka Dobroti tokom dana, ove godine taj broj nijednog dana nije pao ispod 12 hiljada vozila (ti brojevi su: 12800, 13000, 12 179, 13050, 14840…) Magistrala kojom u jednom smjeru prođe 12 000 vozila dnevno je magistrala koju saobraćajni stručnjaci predviđaju za gradnju auto-puta. Mi smo ove godine u septembru imali ogroman pritisak, ali taj pritisak se pojavio i u drugim gradovima- prije dva dana smo imali kolaps u Baru, Tivtu, Kotoru, ali na isti dan smo imali situaciju gdje je Uprava policije Republike Hrvatske tokom dana donijela odluku o zabrani kretanja automobilima lokalnog stanovništva u Gradu Dubrovniku, jer ulica više nije mogla da primi vozila. Ovih dana je to tako, a već danas je bolje- Uprava policije nam je dala ogromnu podršku da se izborimo s ovim, kazao je Jokić uz napomenu da mu je žao što je ovo predizborno vrijeme kada se svaka od ovih stvari koristi u predizborne svrhe, te primjećuje određene vrste inicijativa u smislu regulisanja saobraćaja.

-Možete pitati ljude iz Uprave poilicije ili bilo kog saobraćajnohg inžinjera – ukoliko na 14000 vozila u jednom smjeru ugasimo semaforsku signalizaciju i dozvolimo slobodno kretanje kako ko želi i dozvolmo pješački i kolski saobraćaj da se odvija bez ovakve regulacije, nastao bi apsolutni kolaps, objasnio je Jokić. On je dodao da je  opštinska uprava stvorila uslove za razvoj vodenog saobraćaja, ali da je to u nadležnosti Ministarstva pomorstva, te da planira uklanjanje nedostataka gradskog autobuskog prevoza.

Dan otvorenih vrata OB Kotor

Djeca postavljala pitanja, službenici policije odgovarali

Učenici kotorskih osnovnih škola „Ivo Visin“ Prčanj, „Njegoš“ Benovo“ i Narodni heroj Savo Ilić“ Dobrota posjetili su povodom Dana MUP-a Crne Gore OB Kotor, čiji su ih poslenici policije ugostili i održali malu prezentaciju policijske radne opreme. Na brojna pitanja učenika sptremno su odgovarali Dajana Balić, Jelena Andrić, Novo Petrović, Miloš Marsenić, Radivoje Vlahović, Igor Matijašević, Vladimir Lutovac, Milan Korać i Igor Janković, koji sui m predstavili element iz svog domena obavljanja dužnosti čuvara reda i mira.

-Našoj djeci od šestog do osmog razreda ovo mnogo znači, kao prvo, da se upoznaju sa tim gdje se nalazi naša ustanova bezbjednosti- Policija u Kotoru, drugo, da znaju koji broj mogu da pozovu u slučaju da im nešto zatreba, a kao treće, da se upoznaju sa poslenicima i da im ovo ne bude nešto strano , neki “bauk”, nego nešto  na šta mogu da se oslone i da je svaki policajac neko ko ih brani i čuva. Neki od učenika će možda poželjeti da se bave ovim pozivom, pa eto, dobro je da se od malih nogu upozanaju sa mogućnostima koje ova zahtjevna profesija pruža, kazao je za BN Vuk Daković, nastavnik u OŠ „Njegoš“ Benovo.

– Pozvali smo vas povodom Dana otvorenih vrata MUP-a Crne Gore, da se upoznamo, da vidite čime se mi u suštini bavimo, da shvatite da to nije baš onako kako gledate u filmovima (nešto jeste, nešto nije), rekla je obrativši se djeci Dajana Balić, zamjenica komandira stanice  OB Kotor.

 U OB Kotor rade sa 40 posto zaposlenih na terenu, policijskih službenika im nedostaje već niz godina i imaju poteškoća sa zapošljavanjem školovanih kadrova, jer ih nema (traži se V stepen stručne spreme). Potrebno im je 30 policajaca, a trenutno sve dužnosti na terenu obavljaju njih šestoro.

/M.D.P./

Najčitanije