35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

GPD Tivat – proslavilo 115 godina postojanja, velikim koncertom brojnih pleh muzika iz regiona

“Veliki šušur” naziv je koncerta na gradskoj rivi Pine, koji je održan u subotu, kojim je Glazbeno prosvjetno društvo Tivat obilježilo 115 godina postojanja.

Devet gostujućih gradskih orkestara, koji su svirali u čast GPD Tivat, kao i orkestar Muzičke škole Tivat koji sa društvom ima ostvarenu saradnju, obrazovanja novih muzičara i zajednički nastupi, okupio je veliki broj Tivćana i gostiju.

Tivatskim gradskim ulicama, sa tri početne pozicije: Sinhro lift u Porto Montenegru, ispred zgrade CZK, u Kalimanju ispred kuće Fažo, uz domaćine,  ulicama Tivta prodefilovali su gosti manifestacije, Gradska muzika Kotor, Mjesna muzika Đenovići, Gradska glazba Dubrovnik, Gradska muzika Budva, KUD Sloga-Trebižat, Gradska muzika Skadar, Gradska muzika Herceg Novi i Gradska muzika Elbasan, ka zbornom mjestu na gradskoj rivi Pine gdje ih je dočekao orkestar Osnovne muzičke škole Tivat.

Podsjećamo, da za Tivćane, GPD Tivat kao najstarija institucija kulture u gradu, ima poseban značaj.

Brojni posjetioci i aplauzi, još jednom su potvrdili tradiciju i kontinuitet povezanosti velikog broja tivatskih porodica sa Glazbeno prosvjetnim društvom, koja se prenosi sa koljena na koljeno.

GPD Tivat 115 godina

Goste i publiku na rivi Pine pozdravio  je predsjednik GPD Tivat, Boris Lanceroti koji je kazao da Društvo slavi 115. godina postojanja, te podsjetio kako se u Tivtu se sviralo i prije 1909. godine.

“Sviralo se i pjevalo i prije ali sredinom 1909. godine taj način kulture i življenja uobličen je u jedan duvački orkestar i živi do današnjeg dana. GPD su osnovali troje Tivćana, jedan od njih je Šime Staničić, on je rođen i živio je u kuću Staničića ovdje ispred nas, zaslužuje da ga pomenemo kad u dvorištu njegove kuće poslije 115. godina, to isto društvo čiji je on bio osnivač i dalje svira. Sugrađanka Maja Perfiljeva koja je takođe rođena i živjela je u kući Staničića, u Tivtu je i sahranjena, napisala je tekst kompozicije Bokeljska noć, koja je dosta izvođena i dobila dosta nagrada. I zbog toga svega ispred kuće autorke teksta zasviraćemo lijepu i poznatu kompoziciju.”

GPD Tivat 115 godina

Jubilej GPD čestitao je predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, koji se zahvalio svima koji su došli kako bi proslavili 115 godina GPD Tivat.

“Ovaj orkestar je za nas mnogo više od Gradske muzike jer je najstarija institucija kulture u Tivtu, koja djeluje u kontinuitetu bez prekida. Oni su odraz naše lokalne tradicije, organizacije bez kojih ne možemo zamisliti nijednu svečanost. Moj pozdrav i čestitke idu i svim članovima GPD koji tradiciju drže živom. Sva ova lica jako dobro znate, sa puno entuzijazma i posvećenosti prisustvuju brojnim događanja, uvijek donose dodatnu notu dobrog raspoloženja. Da bi se oformila Gradska muzika, davne 1909. godine, zbog kupovine instrumenata, opštinski budžet je bankrotirao, 115. godina kasnije i dalje sviraju.

Opština je krajem prošle godine izdvojila sredstva za nove uniforme, ovoga puta bez većih posljedica po gradski budžet. GPD Tivat suštinski ima status NVO od posebnog značaja za opštinu Tivat,  samim tim uvijek mogu računati na podršku i pomoć lokalnoj upravi. Čestitam mi jubilej i želim još mnogo decenija uspješnom trajanju. Oni jesu i biće zaštitni znak Tivta, vjesnik dobrog raspoloženja, čuva tradiciju i bogatog nematerijalnog nasleđa i ovoga kraja”- poručio je Komnenović.

Više fotografija na našoj facebook strani.

Najčitanije