13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

GPD Tivat slavi 111 godina od osnivanja

Gradska-muzika-Tivat-30-tih-godina-20.vijeka

Glazbeno prosvjetno društvo Tivat, najstarija institucija kulture u gradu, danas obilježava 111 godina od osnivanja.

GDP Tivat  formirano je 1909. godine nastojanjem i zalaganjem nekolicine entuzijasta. lija Sindik, Šime Staničić i Filip Vuksanović bili su Tivćani kadri da tu svoju želju zapišu, da formulišu svoju namjeru da osnuju orkestar, i skupili hrabrosti da tu svoju ideju predstave tadašnjem gradonačelniku, kapetanu u penziji Marku Krstoviću, čovjeku koji je funkciju gradonačelnika obavljao na volonterskoj osnovi. Uspjeli su da sazovu Gradsko vijeće, i to Vijeće je donijelo Odluku o osnivanju Glazbeno prosvjetnog društva.

Tadašnji predsjednik Opštine Tivat kapetan Marko Krstović, prepoznajući značaj formiranja Gradske muzike za kulturu i jačanje muzičke prosvećenosti žitelja ovog kraja, prihvatio je zahtjev svojih sugradjana i u Češkoj kupio prve i veoma skupe instrumente za gradski limeni orkestar, iako je zbog toga Opšina Tivat tada, prvi i jedini put u svojoj istoriji i bankrotirala.

“Po riječima svjedoka tog vremena, gradonačelnik je malo zakukao, i rekao: „Jadna djeco, znate li što činite?!“ Mislim da je to blizu istine, jer je te godine kompletan budžet opštine Tivat upućen za nabavku instrumenata, nije preostalo nikakvih sredstava za druge aktivnosti. Činilo se tada da je htijenje veće od mogućnosti, ali je gradska glazba ipak tada zasvirala u Tivtu, a evo svira i dan-danas”- prisjeća se njegov aktuelni predsjednik i glavni spiritus movens, Boris Lanceroti.

Koncert GPD Tivat 2019. foto Boka News

Osim kulturološkog i umjetničkog, Glazba za Tivat i njegove građane ima i jak simbolički i emotivni značaj. Sa gradom u sreći i veseljima, sa njegovim građanima tokom najtežih dana, muzika gradske Glazbe je postala nešto što generacije Tivćana već više od vijeka, bukvalno nose u svojim genima.

Posebno su upečatljivi njihovi tradicionalni veliki Novogodišnji i božićni koncerti, kada se u dvoranama Doma Vojske ili Centra za kulturu traži mjesto više jer GPD svojim sugrađanima priredi nezaboravne večeri izvodeći širok dijapazon djela koja idu od tradicionalnih vojnih mareša, preko polki ili valcera čuvenih bečkih kompozitora, do operskih arija i obrada djela moderne filmske ili zabavne muzike.

Predsjednik GPD Tivat Boris-Lancertoti – foto Boka News

„Čestitam, svim muzičarima (sadašnjim, bivšim i budućim), 111- i po svemu neobičan rođendan najstarije institucije u našem gradu, Glazbeno prosvjetnog društva Tivat. Godina je dobro počela sve do korone koja je nešto duža nego obično. Od početka mjeseca jula zbog aktuelne situacije ne vježbamo. Ali ipak, svaka korona traje dok kapelnik ne spusti ruku. Dakle, i ova će završiti pa nastavljamo sa svirkom ponovo od senja pa do kraja kao drugi put. Sretno i živjeli“, poručio je predsjednik GPD-a Boris Lanceroti.

Najčitanije