16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Grad ostaje bez prepoznatljivog obilježja, država katastrofu gleda skrštenih ruku

Možete li zamisliti Tivat, Kotor,  Herceg – Novi, Budvu, bez palmi. Gradovi bez palmi, koji bi to bio pejzaž ? Ali na dobrom smo putu. Palmin surlaš i dalje obrađuje palme. Svjedoci smo svakodnevno da ih je sve manje…

Situacija sa najezdom insekta štetočine plamin surlaš u Tivtu prijeti da izmakne kontroli jer je sve veći broj velikih kanarskih palmi koji su prepoznatljivo obilježje tog grada, napadnut ili uništen od surlaša. Uprkos mjerama koje preduzima Opština Tivat – višestrukom prskanju palmi na javnim površinama insekticidom, surlaš se nevjerovatno brzo širi i napada sve veći broj stabala kako na javnim, tako i privatnim površinama.

„U proteklih deset dana posjekli smo sedam palmi sa javnih i privatnih površina, a koje je surlaš potpuno uništio. Na žalost, takvih stabala ima još, a naše ekipe rade najbrže što mogu, sjekući uništene palme, ili radeći tzv. dendrohirurgiju na pirmjercima za koje se smatra da se možda još mogu spasiti“- kazao nam je direktor Komunalnog preduzeća Tivat Tonko Lukšić.

U gradu se osim panjeva posječenih palmi, sve češće mogu vidjeti i tužni prizori velikih stabala sa kojih je dendrohirurgijom, uklonjena kompletna krošnja i stablo isječeno do „zdravg dijela“ koji surlaši još nisu pojeli, a sve u tankoj nadi da će se te palme uspjeti revitalizovati. Inače, procenat uspješnosti ove metode kreće se između 20 i 30 posto, a tivatski komunlci konsultuju stručnjake sa svih strana, kako bi dobili najadekvatnije savjete kako se boriti sa ovom pošasti. Neki od stručnjaka predlažu posebnu metodu injektirana insekticida direktno u stablo palme, umjesto aktuelnog zaprašivanja njene krošnje, a što tivatski komunalci još nisu probali.

„Od 16. do 22. oktobra sproveli smo treći ovogodišnji tretman 258 palmi na javnim površinama insekticidom u saradnji sa kompanjiom „Eco plant“ iz Podgorice, a u decembru slijedi još jedan takav tretman. Mi sa svoje strane zaista ulažemo maksimum napora, ali je ipak potrebna opsežnija i šira akcija pod okriljem države da bi se koliko-toliko, izborili sa ovim problemom“- kazao je Lukšić dodajući da je stanje toliko loše da će se u naredna tri mjeseca najverovatnije i pored svih preduzetih mjera, na javnim i privatnim površinama u Tivtu izgubiti najmanje 150 stabala palmi.

On je istakao da je Komunalno preuzeće dobilo ponudu od specijalizovane italijanske firme „Ecopalmgroup“ za isporuku specijalnog mobilnog aparata „Ecopalm ring“ kojim se palme napadnute od surlaša, tretiraju elektromagnetim zračenjem koje ubija odrasle insekte i larve u stablu.

„Taj uređaj sa agregatom montiranim na kamionu, košta 150 hiljada eura, odnosno skoro 200 hiljada računajući troškove carine, poreza i transporta iz Italije. To je van naših mogućnosti“ – kazao je Lukšič dodajući da bi o nabavci te opreme trebalo da razmišljaju lokalne uprave i država.

Država, Ministartsva poljoproivrede i ruralnog razvoja, odnosno Fitosanitarne inspekcije, nije se do sada baš „pretrgla“ oko katastrofalnog stanja sa surlašem, ne samo u Tivtu već i na čitavom primorju. Osim donošenja tzv. Akcionog plana za borbu protiv surlaša, država situaciju koja izmiče kontroli, više-manje posmatra skrštenih ruku, prepuštajući lokalnim upravama na primorju i komunalcima da se kako znaju i umiju, bore protiv insekta koji prijeti da potpuno promijeni izgled primorskih gradova.

Inače, surlaš je na području Tivta prije dvije godine prvi put evidentiran na palmama u Porto Montenegru koje su uvezene iz inostranstva za potrebe ukrašavanja zelenih površina u elitnoj marini i turističkom naselju. Odatke se surlaš proširio duž cijele tivatske rivijere, a komunalci ne stižu da na vrijeme posjeku sve zaražene palme, pa se larve u njima nesmetano razvojaju u odrasle primjerke surlaša koji lete dalje i napadaju zdrava stabla.

Tivat
Tivat

 „PRIMORJE“ SPREMNO I DA SPONZORIŠE AKCIJU

Sa problemom surlaša nosi se i HTP „Primorje“ pa je tako od 11 velikih kanarskih palmi koje su najupečatljiviji dio ambijenta njihovog luksuznog restorana „Prova“ u Tivtu, dendrohirurgija već morala biti odrađena na dva stabla.

„Naše palme prskamo insekticidima maltene jednom sedmično, i na vrijeme uklanjamo oboljele primjerke, međutimm, problem prestavlja činjenica da je u gradu sve više zaraženih palmi koje se ne uklanjaju dovoljno brzo, pa se insekti razmnožavaju i odatle napadaju zdrava stabla. Smatra da opštine, privreda ali i država, pod hitno moraju preduzeti mnogo ozbiljniju akciju- da se zaražene palme uklanjaju u roku od maksimalno 24 sata od momenta potvrživanja prisutnosti surlaša u njima i da se taj biljni materijal spaljuje, a mi smo spremni i da u granicama svojih mogućnosti, takvu akciju i sponzorišemo.“- kazao nam je član uprave „Primorja“ Denis Mandić. On je kazao da država i nadležni treba da sagledaju iskustva iz okruženja, prvenstveno Dubnrovnika koji se relativno uspješno odbranio od surlaša.

„Ako zanemarimo prvenstveno ekološku i ambijentalnu štetu koju ovaj insekt nanosi, moramo imati u vidu da svaka palma stara preko 50 godina, vrijedi oko 10 hiljada eura, što znači da smo mi već kaom država, pretrpjepli štetu koja se mjeri desetinama miliona eura. Stoga ulaganja u nabavku nove opreme i angažovanje eksperata, svakako da su opravdana, ma koliko da je ta oprema naizgled skupa“- istakao je Mandić.

Izvor:S. L.

Najčitanije