17 C
Kotor

Slušaj online radio

Gran pri 37. FFHN – MFF filmu “Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića

Gran pri 37. FFHN – MFF filmu “Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića
Gran pri 37. FFHN – MFF filmu „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića – foto PR Centar

Veliku zlatnu mimozu 37. Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala i nagradu koja nosi ime producenta i dugogodišnjeg direktora Festivala, Plaketa “Zoran Živković“ – za najbolji film dobilo je ostvarenje Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“, odluka je žirija zvanične selekcije dugometražnog igranog filma koji je radio u sastavu: Lordan Zafranović – predsjednik i članovi Pjer Žalica i Pavle Simonović.

Žiri je zaključio da se uglavnom u poslednje vrijeme filmovi sve više udaljavaju od bioskopa i da imaju sve manje gledalaca.

-„Čuvari formule“ nasuprot ovoj tendenciji, izuzetan je bioskopski film koji u svim svojim elementima, na uzbudljiv način, publici prezentuje jedan dio velike opasnosti za svijet kad je u pitanju atomska energija. Zbog toga Gran Pri žiri dodeljuje filmu „Čuvari formule“. I internacionalna produkcija ovog filma ocijenjena je kao vrhunska realizacija, pa mu pripada i nagrada koja nosi ime producenta i dugogodišnjeg direktora Festivala – Zorana Živkovića, obrazložio je žiri.

Bjelogrlić je, sjećajući se kako je, kada je 1989. godine prvi put bio na Festivalu u Herceg Novom odigrao vaterpolo utakmicu u kojoj su učestvovali mnogi poznati filmski radnici tog doba, poput Bata Živojinovića, Živka Nikolića, Milana Žmukića, Zorana Živkovića, Steva Koprivice, otkrio da je to jedan od momenata koje u sjećanju nosi čitav život, jer postoji fotografija.

– Mnogi ljudi sa te fotografije više nisu tu, ali Festival je i dalje tu, živi, a ja mu želim mnogo uspjeha. Bio sam mnogo puta na ovom festivalu kao glumac i kao producent, ove godine sam prvi put kao reditelj i dobio sam ovo priznanje od izuzetnog žirija, u jakoj konkurenciji. Zaista mi to mnogo znači – poručio je Bjelogrlić.

Zlatna mimoza za najbolju režiju dodijeljena je reditelju Goranu Stolevskom za film „Domaćinstvo za početnike“.

Po ocjeni žirija film funkcioniše po svim svojim elementima, koji i pored turobnog ambijenta i izuzetno teške teme donosi svježinu i optimizam života, što se uspjeva vještinom režijskog postupka.

Gran pri 37. FFHN – foto PR Centar

Zlatna mimoza za najbolji scenario pripala je Jeleni Paljan za film „Proslava“.

– Nelinearno ispričana priča po romanu Damira Karakaša, svoju poentu otkriva na samom kraju. Ostavljajući puno prostora za diskusiju, žiri cijeni hrabrost autorke, koja delikatnu temu beskompromisno tretira na delikatan način, obrazložio je žiri.

Jelena Đokić dobitnica je Zlatne mimoze za najbolju žensku ulogu u filmu „Svemu dođe kraj“ a Marko Janketić Zlatne mimoze za najbolju mušku ulogu u filmu „Pontonovo srce“.

Nagrada „Živko Nikolić“ – za  specijalni doprinos filmskom izrazu dodjeljena je rediteljki Sonji Prosenc, za film „Porodična terapija“.

-Žiri je u potrazi za estetikom Živka Nikolića pronašao film „Porodična terapija“ koji na novi način uspjeva da ilustruje jednu od trauma našeg novog doba, ocijenio je žiri.

Specijalno priznanje žirija 37. Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala otišlo je u ruke reditelja Mladena Đorđevića za film „Radnička klasa ide u pakao“, „za beskompromisnost u realizaciji umjetničke ideje – bez obzira koje to rizike nosi“.

Podsjećamo da je na ceremoniji svečanog otvaranja 37. FFHN –MFF  Nagrada“ Milan Žmukić”– za poseban doprinos afirmaciji festivala, dodijeljena Radu Šerbedžiji.

Nagrada koju dodjeljuje publika u okviru programa Mreže festivala Jadranske regije, biće dodijeljena kada se zbroje glasovi sa svih festival koji čine Mrežu.

Gran pri 37. FFHN – MFF filmu „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića – foto PR Centar

Žiri FEDEORA – Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana koji je ove godine radio u sledećem sastavu: Zlatko Vidačković – predsjednik, Mikelanđelo Mesina i Marija Ivanović – Nikčević, članovi, donio je odluku da nagradu za najbolji film dodjeli filmu „Živi i zdravi“, reditelja Ivana Marinovića.

Kako je kazao Novljanin Ivan Marinović, film je nedavno dobio nagradu publike, a kada se zasluži takva nagrada, obično ne slijedi nagrada kritike.

-Te dvije stvari se teško povezuju i zato se od srca zahvaljujem, ovo je velika podrška za film. Posebno je hrabro i otmeno dati nagradu komediji, istakao je Marinović.

Žiri FEDEORA dodijelio je i Specijalno priznanje filmu „Majka Mara“, rediteljke Mirjane Karanović.

U takmičarskoj selekciji dokumentarnog filma najbolji je film „Stolar“ od Xelil Sehragerd a posebna priznanja zaslužili su filmovi  ‘Moody’ od Karoline Karvan i Tomaža Ratera i „Pjesma koju smo pjevali” od Eni Sakab.

Odluku o nagradama donijeli su reditelj Ajat Najafi, rediteljka Urška Đukić i novinarka Tanja Šuković.

U takmičarskoj selekciji studentskog filma o nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Maja Todorović, predsjednica i članovi Luka Živković i Bojan Vuletić.

Nagrada Zlatna mimoza za najbolji studentski film 37. FFHN – MFF dodjeljena je filmu „koji je se na dosljedno diskretan i hrabar način bavi aktuelnom temom povratka izgnanih u svoj rodni kraj“, „Đe je kruva nema gladi“ rediteljke Katarine Lukec, studentkinje Akademije dramskih umjetosti iz Zagreba.

Specijalna nagrada za najbolji scenario dodjeljena je filmu „Komšijske bubice“ i scenaristima Filipu Zadru i Ivanu Ožegoviću, studentima Akademije dramskih umjetosti iz Zagreba.

Specijalna nagrada za najbolju režiju u selekciji „studenskog filma“ pripala je  filmovima „Gabi“ reditelja Dušana Vojinovića sa Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje i filmu „Alenka“ reditelja Kristijana Irgla sa Akademije za pozorište, radio, film i televiziju Ljubljana.

Zatvaranje festivala  obilježila je i  posebna posveta – magistru likovnih umjetnosti, slikaru, uredniku likovnih programa u Herceg festu, divnom saradniku u organizaciji svih novskih festivala, Vojislavu Voju Kilibardi (1978–2023).

Počasnu plaketu kao mali znak nezaborava članu Vojove familije Radojici Gardaševiću uručio je Danilo Babović.

U završnici festivala na Kanli kuli je prikazan film  „Čuvari formule“, Dragana Bjelogrlića.

Izvor:FFHN

Najčitanije