11.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Grci bijesni zbog željezničke nesreće, veliki prosvjedi u Ateni i Solunu

Protesti u Atini Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS / Reuters

Spasioci u subotu i dalje pretražuju krhotine na mjestu najteže grčke željezničke nesreće, no očekuju da će završiti spasilačku operaciju kasnije tijekom dana.

U sudaru u utorak poginulo je najmanje 57 ljudi, a ozlijeđeni su deseci kad se putnički vlak s više od 350 putnika sudario s teretnim na istoj pruzi.

Katastrofalna nesreća u središnjoj Grčkoj izazvala je izljeve bijesa i prosvjede širom zemlje te preispitivanje sigurnosnih standarda u željezničkom sustavu.

Šef postaje u obližnjem gradu Larissi uhićen je zbog nesreće, za koju vlasti okrivljuju ljudsku pogrešku, ali sindikati željezničara kažu da je bila neizbježna zbog nedostatka održavanja i neispravne signalizacije.

Očekuje se da se u subotu pojavi pred tužiteljem kako bi odgovarao na kaznenu prijavu za ometanje prijevoza i ugrožavanje života.

Vlak, koji je prometovao od Atene do sjevernoga grada Soluna, bio je prepun studenata koji su se vraćali nakon dugog prazničnog vikenda.

Policija je priopćila da je identificirano 54 tijela od 56 ljudi koje je rodbina prijavila kao nestale, i to gotovo svi iz DNK testova jer je sudar bio tako nasilan.

Dosad se nitko nije pojavio tko bi dao uzorak DNK za identifikaciju tijela 57. žrtve.

Ožalošćene obitelji obećale su da će tražiti pravdu.

– To je vrlo teška situacija, rekao je rođak za grčki radio SKAI.

– Vidjet ćemo kako ćemo postupati (legalno), nećemo ništa pustiti, obitelji zahtijevaju da se oni ne izvuku, rekao je.

Sindikati željezničara organizirali su 24-satni štrajk od srijede. U petak su produžili štrajk za 48 sati, zahtijevajući jasan raspored vlade za provedbu sigurnosnih protokola.

U petak su se policija i prosvjednici sukobili kad je u Ateni na ulice izišlo 2000 studenata blokirajući cestu ispred parlamenta gdje su održali minutu šutnje. Studenti su također prosvjedovali u Larissi i Solunu.

Mladi prosvjednici nisu skrivali bijes

 – Bit ćemo glas svih onih koji su stradali u nesreći kako se zločin ne bi zataškao, a odgovorni moraju prihvatiti odgovornost, rekla je Dimitra Kokla.

– Što mislite kako se osjećam? To je sramota. Cijela Grčka plače, a oni sjede u svojim uredima i piju kavu, kazala je Maria Choremi.

– Bijesni smo. Kako se ovo moglo dogoditi u 2023.? Kako su se dva vlaka mogla sudariti kad postoji sva moguća tehnologija?, zapitao se Agelos Thomopoulos.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije