35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Grčka: Deseci hiljada ponovo na ulicama zbog željezničke nesreće

Grčka protesti – foto EPA

Više od dvije sedmice od strašne željezničke nesreće s 57 mrtvih, više od 40.000 Grka je u četvrtak ponovo na ulicama kako bi izrazili svoj bijes zbog te tragedije, a zbog opšteg štrajka veliki dio zemlje je paraliziran.

Nakon velikih prosvjeda u Ateni 8. marta koji je okupio 40.000 ljudi, danas u središtu grada, procjenjuje policija, prosvjeduje oko 25.000 ljudi.

Prosvjednici su svoj bijes iskazali pred sjedištem željezničke kompanije Hellenic Train, kao što su to učinili tri dana nakon frontalnog sudara putničkog i teretnog vlaka u središnjoj grčkoj regiji Tempi 28. veljače. U putničkom vlaku na liniji Atena-Solun bilo je više od 350 ljudi, većinom studenata.

Okupljeni ispred sjedišta kompanije, prosvjednici su uzvikivali “ubojice”, “ubojice”.

U Solunu, sveučilišnom gradu na sjeveru zemlje, od kuda je i većina žrtava, danas je na ulice izašlo 8500 ljudi.

– Ostat ćemo na ulicama sve dok se krivci za nesreću ne kazne, rekla je studentica filozofijeZoe Konstantinidou, dodavši da njih nije briga za naše živote.

Prosvjednici su se odazvali pozivu na 24-satni štrajk sindikata javnog sektora kojem su se po prvi puta odazvali i najveći sindikati privatnog sektora.

Prosvjednici optužuju konzervativnu vladu i politički sustav zemlje da ignoriraju opetovane prozivke sindikata zbog manjkavih sigurnosnih sustava na željeznicama.

– Nećemo dopustiti da nedostatak transparentnosti, zataškavanje, odricanje od odgovornosti i bilo kakva odgađanja dovedu do zaborava, priopćio je sindikat GSEE.

Zbog 24-satnog štrajka obustavljani su odlazni i dolazni letovi, a brodovi i trajekti ostaju usidreni u lukama. Brojne javne službe i državne škole ne rade, a došlo je i do poremećaja u gradskom prijevozu.

PremijerKiriakos Mitsotakis, čiji mandat završava u julu i očekuje se da će raspisati izbore do svibnja, ispričao se zbog nesreće i obećao da će zaposliti više osoblja i popraviti posrnuli željeznički sektor uz potporu Europske unije.

Također je pozvao prosvjednike da ne dopuste da gnjev podijeli društvo. Na velikim prosvjedima diljem zemlje 8. ožujka, kada se okupilo preko 60.000 ljudi, brojni su pozvali Mitsotakisa da podnese ostavku.

Izvor:Hina

Najčitanije