24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Greška američke kompanije izazvala računalne kolapse diljem svijeta

Greška američke kompanije izazvala računalne kolapse diljem svijeta
Kompijuteri – Srušeni informatički sustavi Foto: Ilustracija / Shutterstock

Pad Microsoftova operativnog sustava Windows diljem svijeta uzrokovan je ažuriranjem antivirusnog programa tvrtke za kibernetičku sigurnost CrowdStrike. Rad su, zbog tog računalnog kvara, prekidale svjetske aviokompanije, zračne luke na najmanje četiri kontinenta, zdravstveni sustavi, banke, burze, teleoperatori, mediji, niz institucija i organizacija. Biznismen i tehnološki mogul Elon Musk bio je jasan – Ovo je najveći IT kvar u povijesti.

Zašto je CrowdStrike srušio informatičke sisteme u cijelom svijetu?

Američka tvrtka za kibernetičku sigurnost CrowdStrike ima više od 20 hiljada klijenata širom svijeta i ogroman tržišni udio. Problematično ažuriranje njezinog softvera na operativnom sustavu Windows bilo je zato recept za globalne nevolje, rušeći IT sustave na potezu od Australije do Britanije, od bolnica, preko zračnih luka i medija do banaka.

Danas ujutro, malo iza sedam sati po srednjoeuropskom vremenu, CrowdStrike je klijentima poslao upozorenje da njegov program Falcon Sensor ‘ruši’ Windowse, što se na računalima očituje ‘plavim ekranom smrti’.

Kompanija je u upozorenju objasnila kako korisnici mogu ‘pješke’ riješiti problem, navodi Reuters, pozivajući se na uvid u CrowdStrikeovu obavijest.

Izvršni direktor Crowdstrikea rekao je danas iza podneva da su riješili problem.

Microsoft: Kvar uklonjen s aplikacija i usluga, no posljedice će trajati

Microsoft je objavio da je riješen problem koji stoji iza pada 365 njegovih aplikacija i usluga, no da će posljedice kvara koji je poremetio svjetsko poslovanje i promet i dalje utjecati na neke korisnike.

Ažuriranje softvera u petak je izazvalo kaos u računalnim sustavima diljem svijeta. Otkazivani su letovi, neki mediji su morali prekinuti emitiranje, a korisnici nisu mogli pristupiti nizu usluga, od bankarstva do zdravstva.

Imamo ‘majku’ svih globalnih padova tržišta, komentirao je jedan trgovac s burze koja je također bila pogođena.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije