28.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Gudački kvintet Crnogorskog simfonijskog orkestra nastupio na Festivalu gudača

Sa nastupa Kvinteta CSO – foto Festival Gudača

Obilježili 120 godina od smrti Dvoržaka



Nastupom u Crkvi sv Duha, Gudački kvintet Crnogorskog simfonijskog orkestra u sastavu: Slađana Mijović i Nenad Jovanović, violine, Uroš Lapčević, viola, Olesja Ankovskaja, violončelo i Zoran Zakrajšek, kontrabas pokazao je visoki stepen zajedničkog muziciranja što je publika prepoznala i nagradila burnim aplauzima Ovaj drugi koncert XV Festivala gudača – Perast 2024, imao je zanimljiv program,  koji su umjetnici kompletno posvetili čuvenom češkom kompozitoru Antonjinu Dvoržaku. Izveli su njegova djela: Gudački kvartet br.2 (,,Američki“) i Gudački kvintet br. 12, čijim su premijernim izvođenjem obilježili 120 godina od njegove smrti.

-Drugi dio Festivala gudača nastavit će svoje izdanje tokom ljeta u jedinstvenom ambijentu Perasta. Kao i prethodnih godina biće organozovani koncertni programi visokog kvaliteta, radionice, edukativna predavanja i ostali programi. Ovogodišnje izdanje,  prvi koncert svečanog otvaranja gdje se publici predstavio čuveni violinista Roman Simović, kao i nastup Gudačkog kvinteta CSO,  je pokazao da je Festival prepoznat kao mjesto kvalitetnih muzičkih sadržaja, popularisanja klasične muzike i edukacije mladih kreativnih stvaralaca, saopštila je Marina Dulović, direktorka Festivala.

Sa nastupa Kvinteta CSO – foto Festival Gudača

Pokrovitelji Festivala gudača su Opština Kotor, Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Turistička organizacija Kotor, a partneri Kotorska biskupija , Župni ured Perast, Muzička škola “Vida Matjan“ i ostali prijatelji Festivala.

/M.D.P./

Najčitanije