31 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – Tokom ove godine osam zgrada dobiće ljepše fasade

Fasada – obnova – H. Novi

Opština Herceg Novi će tokom ove godine sufinansirati uređenje fasada osam zgrada koje su ispunile uslove javnog poziva, a budžetom je u ove svrhe opredjeljeno 150 hiljada eura. Na fasadi zgrade u ulici Mića Vavića radovi su u toku, dok će ostale biti obnovljene poslije ljetnje sezone.

Kako za RTHN kaže Nikola Samardžić iz Agencije za izgradnju i razvoj, ovogodišnji javni poziv naišao je na veliko interesovanje, a realizacija je započeta na zgradi u Ulici Mića Vavića, dok će ostale biti završene nakon ljetnje sezone.

– Na tom javnom pozivu prijavilo se 10 zgrada, odnosno 10 skupština stanara ispunilo je prijemni obrazac, od čega osam ispunjava uslove. Najvažniji uslov je da se skupi 50% sredstava, jer Opština učestvuje sa drugih 50%. Tako da je osam zgrada ispunilo te uslove i one će biti urađene ove godine – navodi on.

Na prošlogodišnjem pozivu, kako je informisao, uslove je ispunilo šest stambenih zgrada.

– U prethodnoj godini urađene su tri, dvije početkom 2024. Ostala je još jedna u okvoru projekta iz 2023. godine. Zadovoljni smo odzivom. Ljudi se već interesuju za narednu godinu, kako bi uredili svoje fasade, uljepšali ambijent u kojem žive, kao i cijeli grad – ističe Samardžić.

Za sufinansiranje se uglavnom prijavljuju skupštine stanara zgrada koje su starije od 35 godina.

– Mogu reći da je to jako dobra praksa koja će biti nastavljena i u budućem periodu. Apelujem na sve građane koji žive u zgradama, a nisu zadovoljni svojim fasadama, da se organizuju i skupštine stanara da prikupe sredstva. Opština je tu da tih 50% dotira, tako da svi zajedno uredimo fasade i uljepšamo grad. Moram istaći da je bilo dosta pitanja za demit fasade, gdje ide stiropor, ali to ne radimo, samo mrežica, ljepilo i fasadni materijal, odnsno krečenje – pojasnio je on.

U 2023. godini su obnovljene fasade zgrada u ulicama Pete crnogorske brigade br. 7, Prve bokeške brigade 64, ul. Novo mesto br. 13. Takođe su završene dvije fasade koje su prešle iz 2023. godine i to u ul. Prve bokeške brigade 34, Pete crnogorske brigade br. 5 i uskoro će biti završena obnova fasade u ul. Braće Pedišića 29 u Meljinama ,koja je takođe prešla iz 2023. godine.

Izvor:RTHN

Najčitanije