24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

U H.Novom 32.330 turista

H.Novi

Prema podacima iz TO na hercegnovskoj rivijeri odmaraju 32.330 gosta, stranih 31.663 domaćih 667.

Cijene smještaja na hercegnovskoj rivijeri nisu se mijenjale u odnosu na prošlu godinu.

Za ležaj u  privatnom smještaju treba izdvojiti  od pet do 15 eura u zavisnosti od mjesta, udaljenosti od mora, kvaliteta smještaja, parking mjesta i drugih  posebnih pogodnosti.

“Cijena apartmana kreće se od 20 do 80 eura, a ponuda je bogata, za svačiji ukus i džep”, kaže sekretar HTU Ranko Šabanović.

 Nema jedinstvene cjenovne politike, ali Šabanović ističe da se cijene ne smiju povećavati usred sezone, ali da izdavaoci smještaja  imaju “pravo slobodne procjene da u neposrednim pregovorima sa gostima spuste cijenu”.

Olja Krivokapić iz agencije Trend travell primjećuje da je najveće interesovanje za boravak od 15. jula do 15. avgusta i da se već sada teško može naći slobodan krevet u tom periodu.

Na hercegnovskoj rivijeri je 9.619 registrovanih ležaja , od kojih je petina u apartmanima. Procjenjuje se da je i oko deset hiljada neregistrovanih ležajeva.

Hotelski smještaj je uglavnom skuplji i polupansion košta  31 euro  u hotelu Plaža koji ima dvije zvjezdice, do 350 eura koliko košta odmor u jednom od četiri superluksuzna apartmana hotela Hungest Sun Resort, odnosno 480 koliko je tkz. suite  apartman  u hotelu Palmon Bay. Polupansion u tom hotelu je  od 50 do 150 eura  po osobi, u oviru kojih je uključeno noćenje sa doručkom, korišćenje spa-centra i plaže, a u hotelu Park u Bijeloj all inklusive boravak je 161 euro.

Gosti koji traže mjesto za intimnija ljetovanja opredjeljuju se za male hotele. Jedan takav je “Milena” kompanije Fanfani u Baošićima u kome je sezona  uveliko počela i od 1. juna već su popunjeni i tako će biti do oktobra. “Gosti su  Englezi, Norvežani, Italijani, ove godine prvi put i goste sa Malte, a najmanji broj je gostiju iz regiona”, kaže Tatjana Fanfani vlasnica hotela. Polupansion koji podrazumijeva noćenje, doručak i večeru, kao i besplatan parking i korišćenje hotelske plaže je 38 eura.

Ostaje nepoznanica kakve su cijene za neregistrovane ležajeve, ali i za “male“ neregistrovane hotele, kojih je, tvrde u nekim turističkim agencijama koje organizuju izlete, nemali broj.

Izvor:S.K.

Najčitanije