18 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi dobija moderan sportski centar – Na Žvinjama će graditi…

Herceg Novi dobija moderan sportski centar – Na Žvinjama će graditi…
Sportski centar Žvinje – (Foto: Opština Herceg Novi/Elaborat/Printscreen)

Herceg Novi će dobiti moderan sportski centar na skoro 23.000 kvadrata, koji će se graditi na Žvinjama. Investitor je Saša Dragaš iz Slovačke, koji je prošle godine zemljište kupio od Opštine za 1,14 mil EUR. U okviru centra planirana je izgradnja hale sa restoranom, sportskih terena, otvorenih bazena, depandansa i apart hotela.

Investitoru je, na osnovu podnijetog zahtjeva, donijeto rješenje da je potrebna izrada elaborata procjene uticaja na životnu sredinu za drugu fazu projekta.

Kako stoji u dokumentaciji, u okviru prve faze plan je rješavanje saobraćajne infrastrukture, kao i kolski prilaz objektima. U drugoj fazi, gradiće se sportska hala sa restoranom i depandansi – prateći objekti za smještaj turista, piše eKapija.

– Sami koncept sportskih objekata na Žvinjama, jeste da pruži ugodan boravak sportistima sa svojom pratećom delegacijom. Na cijelom kompleksu ne planiraju se veliki objekti, koji će imati tribine za posjetioce i sl. već se planiraju objekti koji bi služili kao pripremna baza za razne sportiste – pojašnjeno je.

Organizacija objekta je rješena u skladu sa željama investitora. Tako je sportska hala isključivo namijenjena za sportiste i njihovu delegaciju, ne planiraju se mjesta za posjetioce u vidu tribina.

Sama hala biće smještena u prizemlju i namijenjena je uglavnom za borilačke sportove, ali se može prilagoditi za druge individualne sportove, kao što su ples, šah i slično. U okviru hale projektovana je recepcija za prijem sportista, kako i muške i ženske svlačionice sa tuševima.

Prateći sadržaji sportske hale su recpecija za prijem sportista, kao i svlačionice sa tuševima, odvojene za žene i muškarce.

Sprat objekta je funkcionalnim rješenjem identičan kao i prizemlje. Projektovan je kao restoran sa neophodnim sadržajem za goste i zaposlene.

– Najveća površina sprata je rezervisana za restoransku salu, koja će imati kapacitet da ugosti oko 120 gostiju. Na spratu se nalaze prateće prostorije, neophodne za funkcionisanje restorana, kao što su kuhinje sa ostavom i prostorijom za zaposlene, kao i toaleti za goste, posebno muški i ženski. Restoran posjeduje terase, sa koje će posjetioci imati pogled na more – navodi se u dokumentu.

Zbog konfiguracije terena, prilaz svakoj etaži je obezbjeđen preko spoljašnjeg ulaza. Međuspratna komunikacija među etažama se odvija preko putničkog lifta.

Bruto građevinska površina sportske hale je 2.145 m2.

U okviru cijelog sportskog kompleksa planirani su i depandansi, i to dva tipa objekata. Riječ je o objektima sa po dvije smještajne jedinice, spojene horizontalno ili vertikalno, ukupne površine 85 m2. Funkcionalna organizacija depadansa je uglavnom identična. Prizemlje je projektovano kao dnevna soba i kuhinja sa trpezarijom i spavaćom sobom. Na prizemlju objekta se nalazi kupatilo do kojeg se može doći iz svih prostorija. Na spratu su predviđene dvije spavaće sobe, koje su povezane sa zasebnim kupatilima. Gotovo sve prostorije su orijentisane da imaju pogled na more.

Kako je naznačeno u dokumentu, namjera projektanta je da spoljni izgled oslikava objekte visokog kvaliteta koji će vlasnicima pružiti osjećaj boravka u modernom ambijentu, primorsko mediteranskog karaktera. Stoga je odabran veoma elegantan arhitektonski jezik, jednostavne kubične forme.

Najčitanije