24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi – svakodnevna primjena mjera za zaštitu zdravlja građana

Herceg Novi

Čišćenje i dezinfekcija javnih površina, pojačana kontrola poštovanja privremenih mjera, dostavljanje namirnica i lijekova građanima kojima je to potrebno – to su samo neke od brojnih aktivnosti koje se u Herceg Novom svakodnevno sprovode u cilju zaštite zdravlja građana i spriječavanja širenja koronavirusa.

Udruženim snagama, svi organi i službe intenzivno rade na primjeni mjera i preporuka koje su donijete od strane Nacionalnog tima, kao i onih koje je usvojio Opštinski tim za zaštitu i spasavanje. Iz Opštinskog tima obavještavaju da su do sada realizovani svi zaključci koji su usvojeni na sastancima.

Uvedeno je redovno pranje gradskih ulica i dezinfekcija javnih površina, koje rade preduzeće „Čistoća“ i Služba zaštite i spasavanja. Svakodnevno se kontroliše poštovanje privremenih mjera, posebno kada je u pitanju okupljanje na dječijim igralištima, sportskim terenima, šetnim stazama, u parkovima. Takođe, pojačan je nadzor ugostiteljskih objekata i trgovina.

Takođe, organizovan je rad volontera Opštine Herceg Novi i opštinske organizacije Crvenog krsta za pomoć starijima i onima koji spadaju u posebno zdravstveno ugroženu grupu. Volonteri su na usluzi za asistenciju u nabavci hrane, lijekova i drugih sredstava, a uspostavljen je i call centar preko kojeg im se sugrađani mogu obratiti.

Opštinski tim svakodnevno nastoji da obezbijedi što veće količine dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme, u cilju zaštite svih koji u ovim trenucima moraju biti na terenu i izvršavati svoje radne zadatke.

U skladu sa Naredbom za sprovođenje mjera za spriječavanje infekcije izazvane koronavirusom, uveden je poseban režim rada kojim je naloženo organima i službama Opštine Herceg Novi da obavljanje poslova iz svoje nadležnosti obezbjede kroz kontrolisani proces rada i rotirajuća dežurstva, a isto je preporučeno i preduzećima i ustanovama čiji je Opština osnivač.

herceg novi – pranje ulica

Prema odluci Ministarstva zdravlja, za karantin je određena lokacija I faze Instituta „Dr Simo Milošević“ Igalo. Ukoliko za tim bude potrebe, na raspolaganju su i hoteli „Play“ i „Lighthouse“ u Igalu, koje je Opštinski tim za vanredne situacije i ranije odredio kao moguće.

Posebna pažnja posvećuje se tačnom i pravovremenom informisanju i edukaciji građana o kornavirusu, načinima za sprječavanje njegovog širenja, donijetim naredbama i preporukama.

Usaglašeni savjeti za građane se potom objavljuju na sajtu Opštine, društvenim mrežama, lokalnim medijima, te putem plakata. Predsjednicima skupština stanara je  biti dostavljeno detaljno uputstvo kako da izvrše dezinfekciju ulaza, zajedničkih djelova stambenih zgrada i liftova.

Takođe, službenici Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora prilikom obilazaka terena upoznaju građane sa značajem poštovanja privremenih mjera, preporukama izdatim na državnom i lokalnom nivou, kao i mogućim poslijedicama nepoštovanja propisanih mjera Vlade Crne Gore.

Opštinski tim za zaštitu i spasavanje je u neprekidnoj komunikaciji i koordinaciji, stalno angažovan na sprovođenju mjera prevencije širenja koronavirusa, kao i na praćenju situacije. Svi potrebni resursi lokalnih organa i službi su na raspolaganju za što efikasniju realizaciju dogovorenih zadataka, a u cilju zaštite građana Herceg Novog.

Tim se zahvaljuje i iskazuje poštovanje svim građanima koji postupaju razumno, odgovorno i savjesno. Ponovo apeluju: „Održavajte socijalnu distancu, ostanite doma, poštujte preventivne mjere i informišite se iz relevantnih izvora – to je način da zaštitite sebe, svoje porodice, zajednicu i cijelo društvo.“

Najčitanije