19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Hercegnovsi strip festival: Zadatak je bio jasan – održati festival

HSF 2020. – foto S.Kosič

Hercegnovski strip festival (HSF) doživio je svoje 14. izdanje uprkos pandemiji korona virusa, sačuvavši i umjetnički i organizacioni kvalitet koji ga je svrstao u sam vrh evropskih manifestacija posvećenih devetoj umjetnosti.

To je zaključak organizacionog tima festivala, koji je od 4. do 9. septembra i ove godine u Herceg Novom bio domaćin svjetskoj eliti stip stvaralaštva, ugostivši umjetnike iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Za dodatnu poslasticu, kako se navodi u saopštenju, postarali su se Britanci – ambasador festivala Villijam Simpson i legendarni Glen Febri.

– Treba istaći i svjetske zvijezde Esada Ribića, Mirka Čolaka i Milorada Vicanovića koji nijesu htjeli odustati od Herceg Novog ni u ovakvoj godini. Standardni gosti Tihomir Tikulin, Krešimir Biuk, Štef Bartolić, Filip Andronik, Iztok Sitar, Milan Mišić i Ana Omi već se mogu ubrojiti u domaćine festivala, dok je HSF po prvi put posjetio i možda i najviše radio za publiku, sjajni Midhat Kapetanović – ističu iz HSF-a.

Nema odustajanja

IZ HSF-a ističu da Udruženje ljubitelja stripova „Hercegnovski strip festival“, koje je imalo možda i najviše da izgubi iznenadnom krizom koja je zahvatila cijeli svijet, ni jednog momenta nije dovodilo u pitanje održavanaje festivala.

– Nakon nekoliko vanserijskih izdanja HSF-a koja su rezultirala nagradama Karavađo i Zlatnom medaljom Novosadskog sajma turizma, te reputacijom koja je duboko zagazila u evropske okvire, i ova je godina počela sjajno. Peto izdanje Hercegnovskog Strip Vikenda u grad je u februaru dovelo svjetske zvijezde i sjajan program. Podrška za nastavak rada zatražena je i obećana sa mnogo relevantnih adresa u državi, a lista potvrđenih gostiju za septembar bila je blago rečeno nevjerovatna za naše prostore. I onda se desilo ono što niko nije očekivao. Potres za sve one koji se bave turizmom, kulturom i sportom i koji urušava dosadašnji način života – pandemija – rezimiraju utiske u HSF-u.

Podsjećaju da su jedan za drugim festivali otkazivani, sportski šampionati prekidani, kulturni događaji brisani.

– Sa istih onih adresa sa kojih je obećavana pomoć Hercegnovskom strip festivalu počele su da stižu preporuke da se odustane, da se odloži, jer je to jednostavnije i jer je tako lakše. Ove preporuke nikada nijesu nailazile ni na ozbiljno razmatranje članova Udruženja HSF. Riječ odustajanje ne postoji u našem rječniku i zadatak je bio jasan – održati Festival. Sve je rezultiralo na kraju maksimumom koji se mogao izvući iz zadate situacije. Uz nesebičnu pomoć hercegnovske privrede i nastavak saradnje sa svim partnerima organizovali smo Festival na ponos svima – navode iz HSF-a.

Domaći autori

HSF

Zbog situacije, akcenat je dodatno bio stavljen na domaće autore koji su postali i potpuno otkrovenje 14. festivala. Pored sjajnog Luke Cakića i njegove samostalne izložbe, te premijernog prikazivanja originalnih radova Nikole Ćurčina iz novog projekta „Ragorn“ koji će biti izdat naredne godine, publici su se svojim projektima i predavanjima predstavili i Andrija Vujošević, Miodrag Spasojević, Simon Vučković i Luka Rakojević. Uz gostovanje škole stripa iz Budve, te predstavljanje prvog crnogorskog magazina autorskog stripa, „Stripovanje“ može se reći da se crnogorska scena predstavila publici na dominantan način.

U skladu sa predviđenim mjerama svi muzički programi HSF-a održali su se u ugostiteljskim objektima. Mustang, Lagana Sreda, SevdahBaby opravdali su svoj renome, dok je lokalna scena bila nikad jača i stajala rame uz rame sa poznatijim kolegama.

Najčitanije