17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Hercegnovske NVO:  Poništiti Odluku o raspodjeli sredstava NVO

Hercegnovske NVO:  Poništiti Odluku o raspodjeli sredstava NVO
Herceg Novi – foto shutterstock

Odluka o raspodjeli sredstava za rad nevladinih organizacija u ovogodišnjem budžetu Opštine Herceg Novi je krajnje sporna, jer nije usklađena sa zakonom i karakterišu je netransparentnost, nepravičnost i nedostatak odgovornosti prema svim učesnicima konkursa.

Za rad i projekte NVO opredijeljeno je svega 70 hiljada eura, što je 0,3 tekućeg budžeta.  Zakonska norma definisana Odlukom o raspodjeli sredstava za projekte NVO je 0,5 odsto.

Potpuno opravdano sumnjamo da je došlo do selektivnog odabira 12 od 27 prijavljenih, odnosno prihvaćenih projekata NVO.

Da bude jasno! Apsolutno nemamo ništa protiv 12 projekata NVO kojima je Komisija rasporedila svih 70 hiljada eura.

Međutim, na rang listi je još 12 projekata koji su, po ocjeni Komisije, ispunili kriterijume. Opet ne znamo koje i kako su oni bodovani. Samo obavještenje da za 12 projekata  nije bilo dovoljno sredstava . Komisija, ili možda oni koji su odlučivali umjesto nje, potpuno su ignorisali i odbili druge vrijedne i korisne projekte za lokalnu zajednicu.

Projekte koji su cjelogodišnji ili se tradicionalno organizuju u prvom dijelu godine ovako kasno raspisan konkurs ugrožava i uvodi u rizik.

Dodatni problem predstavljaju i diskutabilni kriterijumi za raspodjelu sredstava i bodovanje projekata.

Rad Komisije za raspodjelu ne odaje povjerenje ni u stručnost, niti u zakonitost sprovedeog procesa. Obrazloženja i odgovori na naše u roku date prigovore i zahtjeve za dostavljanjem bodovnih lista za sve učesnike uslijedili su mimo zakonskog roka. Pri tom, nepotpuni  su, nelogični i netačni.

U saznanju smo da su u Komisiji za raspodjelu sredstava bili i članovi koji su ujedno osnivači ili članovi rukovodeće strukture drugih NVO, što takođe nije dozvoljeno navedenom Odlukom o finansiranju NVO. Takav očigledan sukob interesa dovodi potpuno u pitanje zakonitost procesa raspodjele i u suprotnosti je sa Zakonom o NVO.

Ove činjenice su dovoljne za poništenje Odluke o raspodjeli, te za promjenu dosadašnje loše prakse u budućim postupcima. Na donosiocima odluka u Herceg Novom je da isprave propuste učinjene prema predstavnicima civilnog sektora.

NVO EkoKul Media

NVO Omladinski centar

NVU Ruke

NVO Ksena

NVO Alternaut

NVO Hercegnovsko pozorište

NVO Nada

Najčitanije